STUDENT: VALENTINA BARBARIĆ
MENTOR: PROF. DR. SC. JOZO GRBAVAC
NASLOV ZAVRŠNOG RADA: HIGIJENA I SANITACIJA U POGONU ZA PREPAKIRANJE SMRZNUTOG VOĆA I POVRĆA
SAŽETAK: Da bi se održala kvaliteta namirnica, industrijski pogon mora zadovoljavati sve kriterije i udovoljiti zakonskoj legislativi- Zakonu o hrani i drugim pravilnicima. Tu uključujemo zdravstvenu ispravnost vode, jer je jedan od važnijih čimbenika.
Sve faze proizvodnje hrane moraju biti uključene u program sanitacije kako bi unaprijedili proces čišćenja i sanitacije. Dinamičan lanac aktivnosti u prehrambenoj industriji iziskuje i sanitarne mjere koje prate proizvodnju. One su veoma važan faktor za očuvanje zdravstvene ispravnosti namirnica od sirovine pa do gotovog proizvoda, odnosno od „njive do trpeze!“
U ovom radu obradit ćemo higijenu i sanitaciju pogona, tok jednog proizvodnog procesa te faktore koji utječu na zdravstvenu ispravnost namirnica. Nužno je da pogon sanitacije bude u skladu s propisima i da zaštiti zdravstvenu ispravnost proizvoda, kvalitetu proizvoda itd.
KLJUČNE RIJEČI: HACCP, dijagram toka, kritične kontrolne točke, higijena, DDD mjere.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875