STUDENT: PETRA VIDINSKI

MENTOR: PROF.DR.SC. TIHOMIR MOSLAVAC

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2017): PROIZVODNJA RAFINIRANOG SUNCOKRETOVOG ULJA

SAŽETAK: Rafinirano suncokretovo ulje neutralnog je okusa i mirisa dobiveno od sjemena suncokreta (Helianthus annuus). U odnosu na plodove uljarica, sjemenke uljarica se mogu dobro transportirati i skladištiti, pa kod dobivanja biljnih ulja iz sjemenki postoji nekoliko faza pripreme sirovine: čišćenje, sušenje, ljuštenje i mljevenje.Sušenjem se općenito odstranjuje voda, i to je vrlo važna faza pripreme sirovine za preradu jer se osušena sjemena mogu duže čuvati (skladištenje vlažne sirovine pogoduje razvoju plijesni), a osim toga i bolje se prerađuje od vlažne sirovine. Postoje dvije metode dobivanja biljnih ulja, prešanjem i ekstrakcijom s organskim otapalima. Nakon njih vrši se prerada ulja/miscele, te prerada sačme. Hidrauličke preše koje se koriste mogu biti otvorene i zatvorene, a osim njih koriste se i kontinuirane pužne preše. Dobiveno sirovo ulje potrebno je rafinirati kako bi se uklonili sastojci koji umanjuju senzorska svojstva i stabilnost ulja. Postupkom kemijske rafinacije sirovog ulja efikasno se dobije rafinirano jestivo suncokretovo ulje.

KLJUČNE RIJEČI: suncokret, rafinacija, ekstrakcija, prešanje, pogača, sačma, suncokretovo ulje

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh