STUDENT: STIPAN MIŠETIĆ
MENTOR: dr. sc. Jozo Grbavac
NALSOV ZAVRŠNOG RADA (2017) : HIGIJENA I SANITACIJA OBJEKATA ZA PROIZVODNJU SLADOLEDA I ZAMRZNUTIH PROIZVODA
SAŽETAK: Sladoled i zamrznuti proizvodi u današnjoj (užurbanoj) prehrani imaju jako velik značaj. Zbog lakoće rukovanja s ambalažom, pristupačne cijene i relativno brze pripreme smrznuti proizvodi zauzimaju veliko mjesto u svakodnevnoj prehrani. Stoga, u ovom završnom radu ćemo govoriti o načinu proizvodnje, primarno sladoleda, od sirovine do gotovog proizvoda, higijenske postupke, sustave i utjecaje na gotov proizvod. Značajke koje su bitne tokom kontrole skladištenja i transporta zamrznutih proizvoda, te one najčešće kontaminante u takvoj hrani i shodno tome, probavne probleme koje mogu uzrokovati kod čovjeka, te kako pojavu tih kontaminanata preventirati, odnosno svesti na prihvatljiv nivo, upravo pomoću higijene i sanitacije koja ima vrlo važan utjecaj na taj faktor.
KLJUČNE RIJEČI: sladoled, zamrznuti proizvod, higijena pogona, sanitacija pogona, sanitacijski sustavi.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875