STUDENT: VALENTINA ŠIMUNOVIĆ

MENTOR: DR.SC. STANISLAVA TALIĆ

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2024):TRANS MASTI-IZVORI U PREHRANI I ZDRAVSTVENI RIZICI

 

SAŽETAK: Trans masti imaju nekoliko korisnih aspekata za prerađenu hranu zahvaljujući svojim karakterističnim strukturama. Sumnja se da su te vrlo karakteristične strukture povezane s mogućnošću da trans masti utječu na razvoj nekoliko zdravstvenih problema, uključujući koronarnu bolest srca, neurorazvoj i rast fetusa i dojenčadi, alergije u djetinjstvu itd. Postoji interes za proizvođače hrane s nultim i niskim udjelom trans masti, a trenutna uporaba takvih proizvoda raste. Zabrana svih trans masti iz prehrane bila bi štetna jer bi to uključivalo zabranu trans masti koje bi mogle biti pozitivne za zdravlje, poput vakcenske kiseline. Proizvodi od preživača, kao što su meso i mliječni proizvodi, bogati su esencijalnim hranjivim tvarima, poput proteina, kalcija i željeza, koje je teško dobiti iz biljaka ili drugih izvora. Zabrana ove hrane imala bi štetne učinke na populaciju u cjelini, s potencijalno najozbiljnijim posljedicama za dojenčad, kojoj je potreban niz masnih kiselina za rast i razvoj.

Potrebne su četiri neovisne strategije za ograničavanje unosa trans masti, tj. pružatelji zdravstvenih usluga trebaju savjetovati svoje pacijente o tome kako smanjiti unos trans masti.

Potrošači bi trebali naučiti prepoznati i izbjegavati proizvode koji sadrže trans masti. Restorani i proizvođači hrane trebali bi koristiti alternativne masti u proizvodnji i pripremi hrane, a lokalne, državne i nacionalne vladine agencije trebale bi pomoći u tim naporima provođenjem zakona koji ograničavaju upotrebu trans masti. Ovi bi koraci trebali pomoći u smanjenju konzumacije trans masti, što će vjerojatno rezultirati značajnim zdravstvenim prednostima. Osim toga, razvoj novih proizvoda bez TFA zahtijeva dodatna istraživanja kako bi se utvrdili učinci povezani sa zdravljem, jer bi bilo nepraktično zamijeniti TFA proizvodima koji mogu biti jednako štetni ili čak i gori.

 

KLJUČNE RIJEČI: Trans masti, hranjive tvari, potrošači

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh