STUDENT: JOSIP KORDIĆ
MENTOR: PROF. DR. SC. TIHOMIR PRUSINA
NASLOV ZAVRŠNOG RADA
PROIZVODNJA SORTNOG VINA BLATINA NA OBITELJSKOM IMANJU KORDIĆ
SAŽETAK: Blatina je autohtona sorta Hercegovine. Njena karakteristika je da ima funkicionalno ženski cvijet, pa se uz nju u vinogradu sade i sorte oprašivači Trnjak, Žilavka. Mošt blatine je neobojen, pa se uz brzu prepradu mogu proizvesti bijela vina. Daje kvalitetna, a s probranih položaja i dobrih godišta i vrhunska crna vina proizvedeno od istoimene sorte grožđa, a vrlo često uz dodatak do 15 % sorti oprašivača.
Proizvodnja Blatine u Hercegovini na manjim gospodarstvima se odvija većinom na tradicionalni način. Međutim, svaki podrumar ima nešto što njegovo vino čini posebnijim i različitijim od drugih.
Prerada grožđa na obiteljskom imanju Kordić započinje berbom i transportom grožđa u podrume. Zatim se provodi muljanje i ruljanje. Miješanje se provodi prepumpavanjem, potom slijedi otakanje odnosno odvajanje vina od krutih dijelova masulja. Vino se smješta u hrastove drvene bačve. Nakon mjesec dana mlado vino se premješta iz drvene u inox bačve gdje se bistri. Stabilizacija i filtracija posljednje su faze nakon kojih je vino spremno za piće.
KLJUČNE RIJEČIi: Blatina, vino, proizvodnja
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875