IME I PREZIME: ANAMARIA ŠIMUNOVIĆ

MENTOR: IZV.PROF. DANIJELA PETROVIĆ

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2021): PRIMJENA REKOMBINANTNE DNA TEHNOLOGIJE U PROIZVODNJI HRANE

SAŽETA: Pojam rekombinantne DNA označava dobro poznati izraz kada se govori o genetičkim istraživanjima unutar laboratorija čijim je putem moguće postići genetičke rekombinacije, čime se postiže prijenos nasljednoga materijala iz jedne vrste organizma u drugu vrstu in vitro. Što uvjetuje formiranje proteina u organizmu druge vrste koji se prvobitno stvarao u početnoj vrsti. Baveći se ovim poljem, znanstvenici su prešli barijere razvijajući metode pomoću kojih se tehnologija rekombinantne DNA upotrebljava u svrhu dobrobiti čovječanstva.

Kako su ti organizmi transformirani genetskim manipuliranjem nazivaju se transgenski organizmi, GMO ili genetski modificirani organizmi. Formirajući tako niz genetički organizama, odnosno GMO-a čija je funkcija sažeta u poboljšanju same namirnice i njenoj otpornosti prema različitim čimbenicima i poboljšanju nutritivnih vrijednosti.

Različitim postupcima tehnologije genetičkoga inženjerstva omogućava se stvaranje različitih vrsta sorti hrane kao rajčica koja je obogaćena likopenom i beta – karotenom u svrhu prevencije određenih malignih i srčanih bolesti, koja je nastala od strane europskih znanstvenika. Čime se pokazuje da je ova tehnologija zauzela visoko mjesto u grani prehrambene industrije i šire.

KLJUČNE RIJEČI: DNA, genetski modificirana hrana, transgenski organizmi

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh