STUDENT: DEJAN ĐERIĆ

MENTOR: PROF.DR.SC. JOZO GRBAVAC

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2018) : UPOTREBA TERMIČKE OBRADE PRI REDUCIRANJU UKUPNOG BROJA MIKROORGANIZAMA U MLIJEKU

 

SAŽETAK: Cilj ovoga rada je opisati proces toplinskih postupaka u obradi mlijeka, te vrste toplinske obrade mlijeka, i uvjete pod kojima se ona provodi. U radu je prikazan sastav mlijeka, porijeklo mikroorganizama u mlijeku i proces toplinske obrade. Sirovo mlijeko, nakon mužnje, sadrži veći ili manji broj mikroorganizama. Međutim, ako tijekom ili nakon mužnje u mlijeko dospiju mikroorganizmi iz neposredne okoline, njihov broj u sirovom mlijeku može narasti do nekoliko stotina tisuća u jednom mL. Prema Pravilniku o sirovom mlijeku(˝Službeni glasnik BiH˝, broj 21/63; 2010), mlijeko mora sadržavati manje od 100.000 mikroorganizama u jednom mL. Upravo iz navedenih razloga koristimo toplinsku obradu za reduciranje broja mikroorganizama. Prilikom toplinske obrade koristimo dvije vrste obrade: pasterizacija i sterilizacija, koje se provode pri različitim temperaturama i određen vremenski period

 KLJUČNE RIJEČI: mlijeko, toplinska obrada mlijeka, mikroorganizmi u mlijeku. 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh