STUDENT: ANTONELA KATIĆ
MENTOR: DOC. DR. SC. JOZO GRBAVAC
NALSOV ZAVRŠNOG RADA (2017) : TEHNOLOGIJA HLAĐENJA I RASIJECANJA U MESNIM INDUSTRIJAMA
SAŽETAK: Meso možemo definirati u užem i širom smislu. Pod širim pojmom meso su tjelesna tkiva zaklanih toplokrvnih životinja kojima se čovjek hrani, dok u užem smislu obuhvata muskulaturu, odnosno mišićno tkivo obuhvaćeno vezivnotkivnim skeletom koji u jednu cjelinu povezuje masno i vezivno tkivo. Hlađenje je fizikalan način konzerviranja mesa pomoću čijeg se postupka odvodi toplina. Ovom metodom se najmanje mijenjaju izvorna svojstva hrane.
U okviru rada detaljnije su opisane metode i postupci hlađenja, komercijalno rasijecanje te klasifikacija mesa.
KLJUČNE RIJEČI: hlađenje, temperatura, meso, rasijecanje, klasifikacija.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875