Projekt MD.net

Na međunarodnom tečaju Mediteranske prehrane održanom u Farou (Portugal), sudjelovale su Nikolina Kajić, viši asistent sa Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Maja Lopin iz Javne ustanove Radimlja Stolac.

Međunarodni tečaj mediteranske prehrane, koji je pohađalo preko 50 partnera MD.net, nacionalni treneri, dionici i govornici; imao je za cilj pripremiti partnere za provedbu nacionalnih obuka koje će se odvijati tijekom prvog semestra iduće godine.

Tečaj je bio strukturiran u tri tematska panela: 1) Prirodni i kulturni krajolik 2) Prehrambena i gastronomska baština i 3) Kulturna baština i turizam. Svaki od ovih panela imao je predavače koji su predstavljali akademski, javni i poslovni sektor. Nakon prezentacija, održan je okrugli stol za razmjenu iskustava između predavača i polaznika. Uz panele organizirana je radionica na kojoj su sudionici razgovarali o tome kako cijeniti i promicati mediteransku ishranu. Treći dan studijske posjete bio je usredotočen na prikazivanje različitih iskustava koja odražavaju mediteranski način života u Algarveu.

Redovni sastanak partnera na projektu MD.net održan je u Sevilli 4. i 5. veljače 2020. Razgovaralo se o implementaciji projekta i budućim planovima. Adresirana su pitanja upravljanja projektom te administrativni problemi i izazovi. Prezentirani su regionalni planovi komunikacije od strane svakog partnera. Radni paket 5 (WP5) koji predstavlja testiranje i ocjenjivanje te prijenos znanja lokalnim dionicima dodatno je obrađen. Partneri su razmijenili ideje u promociji mediteranskih vrijednosti u svrhu kreiranja MD zajednice koja će okupiti javne institucije, privatna poduzeća i pojedince.

Posjeta mjestima koja znače povijest i tradiciju Mediterana, uz testiranje lokalne hrane ispunila je drugi dan sastanka. Više o svemu čitajte u idućem broju MD.net brošure, na web stranici projekta (https://mdnet.interreg-med.eu/) te na fotografijama.

Pandemija uzrokovana koronavirusom (COVID-19) ima značajan utjecaj i na prehrambeni sektor.  Kako bi se očuvalo povjerenje potrošača da će hrana biti sigurna i dostupna potrebno je omogućiti neometano kretanje hrane duž prehrambenog lanca. Jedan od bitnih preduvjeta za uspješno prevladavanje pandemije COVID-19 je očuvanje zdravlja svih osoba uposlenih u proizvodnji hrane i lancu opskrbe hranom. 

Ovaj webinar izvodit će dr.sc. Anita Jurić, docentica na Agronomskiom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Obučena je za ocjenu, procjenu i primjenu EN ISO standarda 9001: 2008 i HACCP. Jedan od predmeta koje predaje su "Opasnosti vezane uz hranu". Nagrađena je za najbolju poslovnu ideju u oblasti „Poljoprivreda i prehrambena industrija“ od Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine (2017.), a pobijedila je na 4. ciklusu Startup akademije u tehnološkom parku INTERA, uz podršku Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini (2018).

Webinar će se održati u srijedu 20.5.2020. u 16 sati. Webinar je na Engleskom jeziku i moguće je postavljati pitanja.

Pridružite se pomoću sljedećeg Google Meet linka! meet.google.com/qsm-ekmj-mgu

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet organizira treninge u mediteranskoj prehrani za studente našeg fakulteta, kao i za sve zainteresirane za ovu tematiku.

U sklopu Interreg Mediteran projekta MD.net „When brand meets people“ naša kolegica viša asistentica Nikolina Kajić i naš angažirani ekspert na projektu, gđa Maja Lopin iz Javne ustanove Radimlja Stolac sudjelovale su na međunarodnom tečaju Mediteranske prehrane održanom u Farou (Portugal). Taj tečaj zapravo se odnosi na tzv. trening trenera, kojim su kolegice obučene kako bi mogle održati Nacionalne tečajeve s tematikom prilagođenom Bosni i Hercegovini, odnosno njenim mediteranskim dijelovima.

Bit će održana ukupno tri treninga sa sljedećim temama:

  1. Povezanost prirodnih i kulturoloških značajki Mediterana sa Hercegovinom (21.7.2020.)
  2. Mediteransko naslijeđe u gastronomiji Hercegovine (24.7.2020.)
  3. Kulturna baština Mediterana u turizmu Hercegovine (29.7.2020.)

Svi treninzi održat će se u vremenskom periodu od 11 do 13 sati.

Nakon treninga, polaznicima će biti upućen kviz upitnik koji će služiti kao provjera njihovih novousvojenih saznanja o mediteranskoj prehrani i mediteranskom nasljeđu naše države.

Zbog trenutne situacije povezane s rizikom od virusa Covid-19, svi treninzi održat će se online preko Google Meet platforme na sljedećim linkovima:

  1. trening: meet.google.com/cfh-iqmh-feu
  2. trening: meet.google.com/kvt-uqau-ipp
  3. trening: meet.google.com/imj-qvty-wiw

Molimo vas da prisustvujete u što većem broju.

U petak 7. kolovoza su u Neumu, u organizaciji Općine Neum, te uz suorganizatora Federalni agromediteranski zavod Mostar, te partnere manifestacije Interreg i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru. Službeno otvoreni 3. „Dani Mediterana Neum“.

Od petka do nedjelje, tim su povodom, postavljeni štandovi na kojima su se mogli pronaći specifični mediteranski poljoprivredni proizvodi, a sve u cilju boljeg prezentiranja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača s prostora regije, te stvaranje ambijenta za razvoj agroturizma, odnosno spajanje lokalnih proizvođača s domaćim i stranim turistima. Ovo je idealna prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, te da se nabave neki od kvalitetnih prerađevina i proizvoda/plodova.

Pored lokalnih proizvođača, priliku za prezentaciju svojih proizvoda imali su i izlagači iz drugih gradova FBiH i RS, te Republike Hrvatske i Crne Gore. Posjetiteljima je pružena mogućnost da na jednom mjestu vide, kušaju i uživaju u plodovima koji ovu regiju čine posebnom, kao što su suhomesnati proizvodi, različite vrste sireva, grožđe, smokve, maslinova ulja, med, likeri, proizvodi i prerađevine od ljekovitog i aromatičnog bilja i sl.

Na svečanom otvorenju, upriličenom u petak, okupljenima se, u ime Agronomskog i prehrambeno-tehnološki fakulteta Sveučilišta u Mostaru, obratio voditelj projekta docent dr. sc. Jurica Primorac. Uspostavljeni su kontakti s proizvođačima mediteranskih proizvoda bi mogli biti dio pilot projekta MD.net.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh