Više od 60 mladih osoba u svibnju 2021. godine imalo se priliku kroz tri hackathona u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću uvjeriti u važnost praktične primjene znanja stečenih kroz fakultetsko obrazovanje. Kroz hackathone, organizirane kroz projekt VIRAL sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, studenti su tijekom 48 sati radili na rješavanju problema s kojima se susreću poduzeća iz poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Godinu dana poslije projektni partneri s ponosom najavljuju novo izdanje VIRAL hackathona!
Regionalni hackathon ove godine organizira se uz podršku Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA), a održat će se od četvrtka, 12.5. do subote, 14.5.2022. godine u njihovim prostorijama. Ponovno će sudionici kroz 48 sati uz pomoć iskusnih mentora raditi na razvoju softverskih i hardverskih rješenja za izazove poljoprivrednog sektora. Kroz program će imati priliku čuti i različite govornike i uspješne poduzetnike te naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama. Timovi će svoja rješenja prezentirati pred stručnom komisijom koja će izabrati one najbolje te ih nagraditi vrijednim nagradama.
Hackathoni su se posljednjih godina pokazali kao izvrstan alat za jačanje vještina studenata, učenje, umrežavanje i druženje, a upravo u ovome leže neke od ključnih razloga zašto se prijaviti. Prijave će biti otvorene od četvrtka, 21.4. do nedjelje, 24.4.2022. godine do 23:59h, a do tada svi zainteresirani mogu pogledati atmosferu koja je vladala u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću.
Na radionici pravljenja piva, koja se održala 8.4.2022. na Agronomskom i Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Mostaru, sudjelovali su : voditeljica radionice docentica dr.sc. Anita Lalić, viša asistentica Andrea Karlović te, kao vanjski suradnici, brew majstori Mario Ćorić, koji je ujedno i naš student, i Nikša Mikulić. Na radionici su sudjelovali i studenti prehrambene tehnologije i nutricionizma. Posjetila nas je i viša asistentica Nevena Ćorić koja je skrenula pažnju na nutritivnu vrijednost piva.
Radili smo senzorsku analizu piva s dodatkom starog kruha koje je skuhano u sklopu projekta „Pivo s dodatkom starog kruha“ sufinanciranom od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Studentskog zbora SUM. Ukupno je sudjelovalo jedanaest ispitanika od čega je pet ispitanika ocijenilo pivo kao zadovoljavajuće, pet dobro, a jedan vrlo dobro. Glavne karakteristike piva su cvjetni miris i izražena gorčina. Okus je bio potpun s karakterističnim svojstvima za korištene sorte hmelja s tim da je gorčina ipak više izražena te zaostaje u ustima i nakon gutanja. Ispitanici su primijetili i nedostatak CO2 u odnosu na ostala piva. Boja je bistra i karakteristična za svijetlo pivo, ali smo na dnu uočili određenu količinu taloga koji potječe od kvasca. Obično se craft piva ne filtriraju te se stoga kvasac može istaložiti u odnosu na filtrirana piva. Ovo craft pivo pripada kategoriji anglosaksonsko Pale Ale (APA) a da bi se okusi u potpunosti osjetili preporuka za konzumaciju pri temperaturi 7-10 ͦC za razliku od lager piva.
U cilju unapređenja kvalitete nastavnog programa, u četvrtak, 7.04. 2022. godine organizirana je zajednička terenska nastava za studente II. i III. godine preddiplomskog studija Agronomije te studente I. godine diplomskog studija Fitomedicina. U pratnji nastavnog osoblja dr. sc. Ane Mandić, doc., dr.sc. Elme Sefo, doc. i dr.sc. Mladena Zovke, doc. iz pripadajućih kolegija studenti su upoznati s praktičnim aspektima u pojedinim djelatnostima biljne proizvodnje.
U pogonu tvrtke AgroFructus d.o.o. u Čapljini studenti su upoznati s asortimanom i podrijetlom vrsta te su pojašnjeni postupci prijema domaćeg i uvezenog povrća, potrebni uvjeti skladištenja i kontinuirane isporuke na tržište. Tehnološki postupci proizvodnje presadnica povrća su prezentirani tijekom obilaska specijaliziranih proizvođača u objektima Poljoprivredne zadruge Sunce u Nerezima i rasadniku Adria Hishtil d.o.o. u Gabeli kod Čapljine. Tom prilikom studenti su upoznati s karakteristikama pojedinih tipova zaštićenih prostora, repromaterijalom i opremom neophodnom za proizvodnju kvalitetnih standardnih i cijepljenih presadnica. Radi usvajanja novih znanja i vještina studenti su u rasadniku samostalno radili postupak cijepljenja lubenice.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875