Nadolazeći hackathone predstavljen na Agronomskom i prehrambeno – tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Mostaru. Uz prisjećanje na hackathone 2021. osnovna tema je bila Što je hackathon i zašto se prijaviti?
Nakon prošlogodišnjeg zanimljivog i uspješnog hackathona za naše studente, održanog u INTERA TP-u u Mostaru, ove godine nas čeka još tema i izazova u području ICT-a u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Hackathone će se održati ovaj put u Prijedoru od 12. do 14.5. 2022. uz sudjelovanje studenata iz Tuzle, Banja Luke, Bijeljine, Podgorice i Mostara.
Timovima će biti osigurani mentori, te će imati priliku čuti i različite govornike, uspješne poduzetnike i naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama. Najbolji će biti nagrađeni vrijednim nagradama, a osigurali smo i utješne pakete za ostale.
Linkovi za prijave su otvoreni na stranicama projekta.
Terensku nastavu za studente treće godine preddiplomskog studija Agronomije i druge godine preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije, organizirali smo na farmi muznih krava „VITA VI „ u Čapljini. Studenti su neposredno na farmi vidjeli sustav tehnologije proizvodnje mlijeka i proizvodnje hrane za muzne krave . Upoznali su se sa pasminskim sastavom na farmi ,problemima vezanim za hranidbu krava ,najčešćim bolestima i kritičnim točkama organizacije proizvodnje mlijeka na farmi. Posjetu farmi studenti su završili obilaskom izmuzišta i stacionara za bolesne krave i krave koje se nalaze u visokom stupnju graviditeta.
Ovom prilikom se zahvaljujemo menadžmentu farme“ Vita Vi“ na ljubaznom dočeku i pripremljenom domjenku za sve studente.
Studenti su posjetili farmu uz pratnju profesora Stanka Ivankovića i docent Vinka Batinića.
Kako bi upotpunili svoje znanje te vidjeli zaista kako se odvijaju stvari naučene na papiru, dana 22.4.2022. g. studenti 3.godine preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija, te studenti 1.i 2. godine diplomskog studija smjer Prehrambeno inženjerstvo i 1.godina diplomskog studija smjer Nutricionizam, u pratnji više asistentice Leone Puljić i docentice Anite Lalić, zaputili su se najprije prema Širokom Brijegu. Tamo su posjetili mjesto gdje se puni voda Leda. Prošli su cijeli tijek proizvodnih procesa, od formiranja plastične ambalaže za punjenje vode, do samog procesa punjenja, zatvaranja, etiketiranja, slaganja i finalnog proizvoda. Osim toga, ugodno se okrijepili proizvodima Nam-pek te vodom Leda. Ovim putem još jednom hvala domaćinima na gostoprimstvu te dijeljenju svoga znanja sa znatiželjnim studentima.
Nakon okrijepe, studenti su se zaputili o Livno gdje su posjetili Mljekaru Livno. Bili su u prigodi degustirati razne vrste sireva koje Mljekara Livno proizvodi. Obišli su pogon za proizvodnju i upoznati su s procesom nastanka Livanjskog sira. Kao znak pažnje dobili su Livanjski sir. Veliko hvala Mljekari Livno na gostoprimstvu i svim korisnim informacijama koje su s nama podijelili. Opijeni mirisima sira, iz Livna smo ponijeli pregršt novih i praktičnih znanja.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875