20151210 163305Studenti II. godine diplomskog studija prehrambenog inženjerstva su, u sklopu nastave iz predmeta „Tehnologija slada i piva“, u pratnji više asistentice Anite Jurić, dipl.ing., u petak 8.1.2016. godine posjetili Hercegovačku pivovaru u Mostaru. Nakon posjete mini pivovari u Livnu, te odrađenih laboratorijskih vježbi na Fakultetu, studentima je omogućeno da stečeno teorijsko znanje na predavanjima potvrde, te da vide sam proces proizvodnje temeljen na suvremenoj tehnologiji koja uključuje visok stupanj automatizacije i kontrole, ali i rad u laboratoriju. 

Studenti su na početku posjetili laboratorij pivovare gdje su izvršili određivanje udjela alkohola i ekstrakta  Livanjskog piva na kojem je prethodno proveden proces otplinjavanja. U laboratoriju su sudjelovali u izvođenju  brzih analiza, kao što su, primjerice, određivanje udjela O2 i CO2. Sam tijek proizvodnje piva sastoji se od ukomljavanja, fermentacije i odležavanja. Zatim slijedi filtracija (naplavni filter), punjenje, te pasterizacija koja se obavlja u tunelskim pasterizatorima u slučaju punjenja boca. U slučaju punjenja bačava, koristi se protočna filtracija koja prethodi punjenju. Kapacitet same pivovare je 50 hektolitara godišnje. Pivo pune u staklenu ambalažu i u bačve.  Proizvode lager piva: Mostarsko pivo, Hercegovačko pivo i Kosača. U planu imaju i proizvodnju ale piva. Pune stolnu, te prirodnu izvorsku gaziranu i negaziranu vodu „Hercegovka“ odnosno „Divu“, te gazirana i negazirana osvježavajuća bezalkoholna pića „Leny“. Pivovara raspolaže i sustavom za proizvodnju PET ambalaže koja se koristi za punjenje bezalkoholnih pića „Leny“, te vode „Hercegovka“. Hercegovačka pivovara ima implementirane međunarodne standarde ISO 9001:2008 i HACCP kako bi svojim cijenjenim kupcima jamčila zdravstveno ispravne i visokokvalitetne proizvode. Standardi su uvedeni 2010. godine, te su 2014. godine recertificirani. 

Studenti su jako zadovoljni samim načinom rada, opreme i svega viđenog u pivovari. Time su postali bogatiji za još jedno iskustvo koje će im itekako poslužiti u budućnosti. Kao nagradu za disciplinu i pokazano znanje dobili su priliku degustirat njihov novi proizvod, ledeni čaj s okusom limuna „Leny“.

20160108 091742
 
20160108 095009
 
Komora
 
Laboratorij
 
Laboratorij2
 
20151210 163305

VGUK

Krizevci Logo

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top