Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilišta u Mostaru bio je domaćin ljetne škole koja se ove godine organizirala u periodu 7-11 listopada u suradnji sa Fakultetom Agro-tropskih znanosti iz Praga, te Agromediteranskim fakultetom iz Mostara  uz financiranje Češke razvojne agencije. Tema ovogodišnje ljetne škole bila je „Transformacija sustava hrane s načelima kružne ekonomije

Program ljetne škole bio je fokusiran na uvođenje i razvoj temeljnog koncepta kružnog gospodarstva (CE), odnosno kako minimizirati proizvodnju otpada i osigurati da sirovine budu u optjecaju što je duže moguće. U teoretskom dijelu programa polaznici ljetne škole dobili su osnovna saznanja o razlikama između postojećeg linearnog i kružnog gospodarstva u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Također, educirani su kako i kada se načela kružne ekonomije mogu primijeniti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, proizvodnji hrane i u kućanstvima. Polaznicima su predstavljeni uspješni primjeri implementacije cirkularne ekonomije iz praksi u Češkoj, kao i projekti koji se provode u Bosni i Hercegovini.

Značajna i sve relevantnija tema unutar kružne ekonomije je prerada bioproizvoda iz industrije. Stoga je program ovogodišnje ljetne škole, kao i prethodnih godina, bio usmjeren na mogućnosti prerade bioproizvoda voća i povrća, te samoniklih ili prirodno rastućih biljnih vrsta. Predstavljene su opće mogućnosti i sektori u kojima se ti proizvodi mogu koristiti. Predstavljene su napredne i inovativne metode prerade biljnih bioproizvoda, poput proizvodnje i upotrebe biopolimera, ekstrakcije proteina i drugih bioaktivnih tvari. U praktičnom dijelu polaznici su se okušati u izolaciji bioaktivnih tvari, proizvodnji jednostavnog biopolimera i izolaciji proteina.

U sklopu ljetne škole polaznici su posjetili i neka gospodarstva koja koriste načela kružne ekonomije. Ljetna škola je završena dodjelom certifikata svim polaznicima, ali i simboličnim nagradama onima koji su pokazali najviše interesiranja.

VGUK

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top