2

Projekt “Scaling-up Organic Waste Composting via Working with Students” provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) kroz Challenge Fund, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike. Primjena sheme odvajanja otpada trebala bi biti popraćena kampanjama podizanja svijesti kao što je to predviđeno kroz ovaj projekt Scaling Up Organic Waste by Working with Students“ - Povećanje kompostiranja organskog otpada kroz rad sa studentima) kojeg implementira nevladina organizacija KOKOZA kao nositelji ovog projekta zajedno sa dva mostarska Sveučilišta/Univerziteta, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranski fakultet, Univerziteta Džemal Bijedić, koji su danas 17.05.2024. godine stavili trokomorna kompostišta u svojim dvorištima na raspolaganje sveučilišnoj zajednici i široj javnosti.

Kroz ovakve projekte važna je edukacije građana iz svih društvenih skupina kako bi bolje razumjeli važnost odvajanja otpada. Jednostavnim primjerima može se brzo i lako vidjeti osobni doprinos zaštiti okoliša. gdje mogu vidjeti svoj osobni doprinos zaštiti okoliša. Kokoza organizacija iz Češke koja promiče održivi razvoj kroz smanjenje i iskorištenje biootpada, te se isprofilirala u izradi kompostera i njihovoj primjeni za različite društvene sektore. U ovom projektu zajedno sa Agronomskim i prehrambeno tehnološkim fakultetom sveučilišta u Mostaru, kao i Agromediteranskim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić ima za cilj podizanje svijest kroz Sveučilišne/Univerzitetske  ustanove, studente, koji mogu promovirati iste ideje, učinit ih zanimljivijim i pristupačnijim najmlađim generacijama koje su nas danas i posjetile. Mali koraci, i klice znanja jednom zasađene u naše najmlađe, učenike osnovnih i srednjih škola, čija nas je posjeta danas posebno razveselila je jedan mali korak u buđenju svijesti o čistijoj, svjetlijoj i zelenijoj budućnosti.

Ujedno se ovom prilikom želimo zahvaliti našim vodećim partnerima Igoru Suvorov, projekt menadžeru, Janu Smeták i Martini Záleská iz KOKOZA organizacije za pomoć u kompostiranju, kao i manipulaciji kompostom i iskorištenju istog. Zahvaljujemo se institucijama koje su prepoznale vrijednost ovog projekta i podržale financiranje istog, te popratile ovaj događaj, a to su konzul Češke ambasade u BiH, Štěpán Šantrůček- Rukovodilac Odjela za  razvojnu suradnju i Ines Terza, stručna suradnica, te predstavnicima UNDP BIH.

Veliku potporu i vjetar u leđa ovakvim projektima i promociji je svakako prepoznala Sveučilišna zajednica, a nadamo se da će biti još više ovakvih primjera.

Studenti su kroz nekoliko dana družili, učili o kompostiranju, sami gradili komposter, što je i ujedno i najbolji vid prakse. Ova i ostale aktivnosti će biti popraćene na mrežnim stranicama sudionika i društvenim medijima gdje možete vidjeti više i o samom procesu izgradnje. Nadam se da se vidimo za godinu s gotovim kompostom te da ćemo đake i sve zainteresirane učiti kako posaditi ili posijat koristeći kompostnu mješavinu. Kompostirajmo zajedno!

VGUK

Krizevci Logo

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top