2

U petak, 10.svibnja 2024. godine na Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu održano je predavanje djelatnika Herkon d.o.o. Mostar Mateja Vasilja i Marine Marić. Isti su također asistenti na našem fakultetu, te su u sklopu dogovora sa profesoricom našeg fakulteta, dr.sc. Anitom Lalić iskoristili priliku studentima prehrambene tehnologije, prehrambenog inženjerstva i nutricionizma približiti rad akreditiranog laboratorija. Tako je održano predavanje o sustavu upravljanja u laboratoriju, BAS EN ISO/IEC 17 025 standardu (Opći zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracijskih laboratorija) i BAS EN ISO/IEC 17 020 standardu (Zahtjevi za rad raznih tipova tijela za obavljanje inspekcije). Studentima je prezentirano koje metode analiza i na kojim uzorcima se obavljaju u Herkon d.o.o. Mostar, kao i uređaji i metode koji se koriste u tim analizama. Također studenti su upoznati sa ulogom dvaju državnih, znanstveno-stručnih institucija: Institutom za akreditiranje (BATA), te Institutom za standardizaciju (ISBIH).

Naglašena je primjena standarda kroz ispunjavanje uvjeta rada laboratorija koje uključuje osoblje, opremu, eksterno nabavljene usluge, verifikaciju i validaciju metoda, korištenje referentnih materijala, sudjelovanje u međulaboratorijskom poređenju, audite, analizu potencijalnih rizika i prilika, te druga dokumentacija vezana za rad laboratorija.

Prezentirana je suradnja sa Institutom za akreditiranje u BiH kroz nadzorna ocjenjivanja koje provodi ovo državno tijelo čija je osnovna uloga osigurati provjerene usluge koje pružaju laboratoriji, certifikacijska i inspekcijska tijela kao i olakšavanje međunarodne trgovine bosanskohercegovačke privrede i postizanja globalne konkurentnosti.

Osim tih tema, asistenti našeg fakulteta iznijeli su dio svojih osobnih iskustava u poslu i o onome sa čime su se susreli. Naglasili su važnost stalnog učenja i usavršavanja, upornosti, predanosti i preciznosti koja je potrebna u određenom poslu, kao i onu osobnu volju za ulaganje truda kako bi kroz kontinuirani rad i učenje doista postajali profesionalni u svom poslu te takvim motivacijama „dali vjetar u leđa“ i našim studentima koji se postepeno pripremaju za nove razine odgovornosti.

Zahvaljujemo se našim asistentima Mateju i Marini, kao i profesorici Aniti Lalić na vrlo korisnom i dobro organiziranom predavanju koje je našim studentima doista mnogo doprinijelo i omogućilo im šire vidike.

VGUK

Krizevci Logo

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top