1

U okviru aktivnosti projekta „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing No 23-PKVV-7“ podržanog od strane Češke razvojne agencije održana je Ljetna škola na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.
Sudionike je na otvorenju ljetne škole pozdravila Inja Stojkić, voditeljica IRO SUM, u ime prorektorice prof.dr.sc. Sanje Bijakšić, a prisutnima se obratila sa par prigodnih riječi upućujući na potrebu o razvoju svijesti generiranja ogromne količine ostataka nakon prerade hrane i biljnih proizvoda, kao jednog od uzročnika povećane emisije stakleničkih plinova, lošijeg kvaliteta zraka i onečišćenja tla i voda. Istaknuto je da ova ljetna škola ima za cilj osvijestiti nas o ovim izazovima i pružiti nam znanje i alate kako bismo zajedno radili na rješavanju ovih važnih pitanja za našu planetu. U ime Sveučilišta u Mostaru, poželjeli su nam produktivno i inspirativno iskustvo tijekom ovih pet radnih dana, te mogućnosti koje nam se pružaju za učenje, razmjenu ideja i stvaranje veza s kolegama iz Praga. Ispred Fakulteta učesnike ljetne škole je pozdravio Dekan prof. dr.sc. Ivan Ostojić pridružujući se pozdravima prorektorice i željama da nakon završetka Ljetne škole, studenti i svi prisutni imaju nove perspektive i ideje o tome kako iskoristiti potencijal nusproizvoda lokalne proizvodnje na održiv način.

Voditeljice škole Ing.Iva Kzčerova, PhD i ing. ing. Adela Frankova Ph.D., profesorice na Sveučilištu za prirodne znanosti iz Praga, su također uputili tople pozdrave ispred svog Fakulteta, te predstavile program i plan rada ljetne škole.
Željeli bismo istaknuti nekoliko zanimljivosti tijekom održavanja škole koja je započela uvodnim teorijskim dijelom o problemima sa generiranjem otpada, te predstavljanju mogućnosti iskorištavanja. Sljedeći dan sudionici su u laboratoriju pripremali različite proizvode iz nusprodukata, koje su imali prilike zadnji dan škole degustirati i ocijeniti. Tijekom trajanja škole imali smo poludnevne studijske posjete našim proizvođačima kako bi se uvjerili da ipak želja i potencijal u ovakvom načinu proizvodnje postoje. U Podrumima Andrija na Paoči domaćin nam je bio gdin. Miro Ćorić, a mag. agr. Josip Martinović alumnist APTF-a nam je predstavio novi pristup u proizvodnju i iskorištavanju sjemenki iz bobica grožđa, koja preradom i doradom postaje vrijedan prehrambeni, a i kozmetički proizvod. Za proizvodnju koju gdin. Ćorić obiteljski podiže, istaknuo je da osim vina, mogu iskoristiti i sjemenke od grožđa koje su do sada služile kao vinogradarski otpad ili kompost. Takvu praksu su prekinuli proizvodnjom ulja i brašna od sjemenki grožđa. Postupkom hladnog prešanja sjemenki grožđa dobili smo ulje i brašno u kojima su sačuvani svi ljekoviti sastojci. Po sastavu vitamina i minerala ulje od sjemenki grožđa spada među najkvalitetnija i najtraženija ulja. Brašno od sjemenki grožđa je bogato antioksidansima i sve se više koristi u kulinarstvu. Ovim poslovnim poduhvatom otvorena je nova stranica u proizvodnji proizvoda koji imaju poznate kupce na inozemnom i domaćem tržištu.
Posjetili smo ribogojilište, gdje nas je ispred firme Laks doo Mostar primila direktorica gđa. Tanja Handžar, a mag.agr. Anita Beljo, alumnistica APTF-a prezentirala nam je obim rada ribogojilišta, način uzgoja i prerade ribe, a upoznala nas je i sa zbrinjavanje nusprodukata nastalih preradom. Studenti su imali prilike vidjeti kompletan ciklus proizvodnje i prerade od vode do stola. Još jedan od naših domaćina u studijskoj posjeti je bila firma „Šumski plod“ Prozor Rama, gdje nas je dočekao vlasnik Mirza Đogić i prof. dr.sc. Jerko Pavličević. Ova firma je od malog porodičnog posla postala svjetski izvoznik. Uvidom u radni pogon vlasnik nam je prikazao koliku vrijednost i važnost ima prikupljanje plodova, te njihovo zbrinjavanje i pakiranje sukladno normativima koje tržište zahtjeva. Svoju posjetu smo zaokružili kulturnim i duhovnim prosvjetljenjem fra Mije Džolana, dok nas je proveo kroz dvorište Crkve uznesenja blažene djevice Marije Rama-Šćit, te obilaska etnološkog muzeja, koji nas je podsjetio na naše stare običaje i tradiciju u proizvodnji i preradi.
Zahvaljujemo se svim sudionicima ljetne škole, a naravno i našim domaćinima, te se iskreno nadamo smo svi imali prilike upoznati neke nove mogućnosti i potencijale za budući rad i/ili istraživanje. Posebnu zahvalu upućujemo našim profesorima sa Sveučilišta u Pragu na trudu i radu koji su uložili u organiziranju 5 u nizu Ljetne škole na našem Fakultetu.
Na ovoj Ljetnoj školi kao i dosadašnjih godina potaknuta je suradnja između APTF-a Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, te su u školi sudjelovali studenti s obje institucije. Ljetna škola je završila dodjelom diploma, degustacijom proizvoda i njihovom ocjenom, a proizvodi, načini smanjenja otpada i ponovne upotrebe nusproizvoda u proizvodnji hrane će se moći vidjeti i probati na Znanstvenom danu fakulteta uskoro.

 

VGUK

Krizevci Logo

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top