1

Za studente II. godine preddiplomskog studija Agronomije i studente I. godine diplomskog studija Agronomije, smjera Bilinogojstvo, organizirana je terenska nastava u srijedu 12. travnja 2023. godine. U pratnji nastavnog osoblja: dr.sc. Elme Sefo, doc., dr.sc. Viktora Lasića, izv.prof. i dr.sc. Perice Bulića, doc., studenti su upoznati s teorijskim i praktičnim aspektima u povrćarskoj, cvjećarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Iz oblasti proizvodnje povrća u fokusu posjeta bila je proizvodnja kvalitetnih presadnica. Različite tipove zaštićenih prostora, specijaliziranu opremu i potreban repromaterijal studenti su vidjeli u objektima specijaliziranih proizvođača, Poljoprivredne zadruge Sunce u Nerezima i Adria Hishtil Rasadniku u Gabeli kod Čapljine, koji izuzetno uspješno proizvode presadnice povrća za komercijalni uzgoj. Pokazan je veliki interes za proizvodnju cijepljenih presadnica povrća. U specijaliziranom prostoru rasadnika Adria Hishtil studenti su usvojili primjere dobre prakse i samostalno cijepili pojedine vrste plodovitog povrća, što je izazvalo pozitivne reakcije i komentare.

U vrtnom centru Granum u Čapljini prezentiran je repromaterijal neophodan za organiziranje uspješne proizvodnje povrća. Naglašena je važnost uporabe kvalitetnog sjemena pri čemu je istaknuta razlika između sjemena za hobiste i profesionalni uzgoj. Studenti su vidjeli različite vrste cvijeća i ukrasnog bilja. Posebice veliko zanimanje su izazvale košnice s bumbarima i informacije o specifičnosti primjene ovih korisnih insekata u pospješivanju oplodnje pri proizvodnji rajčice i drugih vrsta plodovitog povrća.

Završetak proizvodnog ciklusa je prikazan u pogonu tvrtke AgroFructus d.o.o. u Čapljini gdje su pojašnjeni postupci prijema domaćeg i uvezenog povrća, potrebni uvjeti skladištenja i kontinuirane isporuke na tržište.

Iz oblasti vinogradarske proizvodnje posjećeno je poduzeće Revita Plant Buna d.o.o. Mostar koje na plantažama stolnog grožđa primjenjuje suvremene tehnologije uzgoja. Interpretiran je značaj rezidbe u održavanju korištenih uzgojnih oblika pergole tendone i kordunice dvokrake za dobivanje visokih prinosa. Posjećena je i tvrtka Dominant d.o.o. u Gabeli koja se bavi proizvodnjom sadnog materijala. Opisana je važnost izbora kvalitetne podloge i plemke, te je demonstrirana proizvodnja loznih cijepova što su radili i studenti. Važnost vinogradarstva u Hercegovini je istaknuta i u kamenom vinogradu na Blizancima kod Čitluka gdje se uzgajaju autohtona sorta Žilavka i ostale prateće sorte. Visoki prinosi, između ostaloga, postižu se zahvaljujući pravilnoj rezidbi i održavanju uzgojnog oblika kordunice dvokrake.

Svi posjećeni objekti i primjeri aktualne prakse će pospješiti usvajanje novih znanja i vještina, a što će se pozitivno odraziti na naš budući rad s ciljem unapređenja kvalitete nastavnog programa.

Ovim putem još jednom se zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na suradnji.

VGUK

Krizevci Logo

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top