11

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet je u petak, 11.11.2022. godine održao konferenciju pod nazivom „Organska poljoprivreda na Zapadnom Balkanu“. Ova konferencija je rezultat suradnje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakultetu Sveučilišta u Mostaru sa češkim Sveučilištem prirodnih znanosti iz Praga i Agromediteranskim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić“ kroz duži niz godina. Mogućnosti, problemi i potrebe bili su samo dijelom izloženi na ovoj konferenciji kako bi potakli javne institucije, javno mnijenje i istaknuli nužnost širenja organske proizvodnje i organskih proizvoda u BiH. Organska poljoprivreda je grana koja se ubrzano širi u Europi u svijetu. Bosna i Hercegovina koja ne može bit konkurentna u intenzivnoj poljoprivredi može naći svoje mjesto u ekološkoj ili organskoj. Sve se više povlači sredstava za zaštitu u EU radi zdravstvenih i ekoloških problema. Eko poljoprivreda nije samo ne korištenje umjetnih gnojiva i pesticide, ona je utvrđena zakonima i pravilnicima te se znanstveno istražuje. U BiH nedostaje znanstvene i stručne podrške proizvođačima. Na predavanjima su svoja promišljanja na ovu temu iznijeli prof. Jan Banout (Češka), prof. Darija Bilandžija (Hrvatska), prof. Ana Cornelia Butcaru (Rumunjska), prof. Davut Karayel (Turska), Pascale Paulus (Belgija), Aleksandra Martinovska Stojcheska (sjeverna Makedonija), prof. Bohdan Lojka (Češka) i Miodrag Matavulj (BiH).  Ovo je jasan putokaz svim zemljama članicama, ali i onima koje žele postati članice EU, da intenzivno rade na podršci i promociji organske poljoprivredne proizvodnje jer će na taj način najbolje doprinijeti očuvanju i unapređenju kvaliteta okoliša u Evropi.

Na početku konferencije nazočnima se u pozdravnom govoru obratila prorektorica Sveučilišta u Mostaru prof. Sanja Bijakšić, te predstavnica Univerziteta „Džemal Bijedić“ gđa Mirsada Behram. Posebnu čast svojim dolaskom nam je ukazala češka veleposlanica u Bosni i Hercegovini gđa. Ivana  Hlavsova koja je istaknula dugu tradiciju suradnje Češke i Bosne i Hercegovine započetu prije gotovo 150 godina kada smo dijelili zajedničku povijest. Naglasila je da je posljednjih godina češki program razvojne suradnje postao  perjanica češke vanjske politike u Bosni i Hercegovini, što nas čini posebno ponosnim, a posebice suradnja u visokom obrazovanju. Predavanja su bila interaktivnog karaktera, gdje su prvenstveno studenti, a potom i ostali sudionici konferencije, mogli komentirati, pitati i predložiti svoja mišljenja iz područja organske poljoprivrede. Nakon usmenih izlaganja tijekom konferencije uslijedila je „poster sekcija“ u koju su bili uključeni studenti Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta i ostali organizatori koji su prezentirali svoje radove, istraživanja i projekte na temu organske poljoprivrede i organskih proizvoda, a što je na kraju završilo odabirom najboljih i nagrađivanjem autora.

Uz spomenuti program posebnu čast i zadovoljstvo Fakultetu i svim njegovim djelatnicima predstavlja upravo činjenica da njihovi studenti mogu posjetiteljima iz različitih srednjih i osnovnih škola, ali i fakulteta, pokazati rezultate svog rada u laboratoriju, znanstvenog rada, a na koncu i proizvode koji su sami kreirali. Studenti su tijekom ljetne škole održane pod nazivom „Bioproizvodi“ u sklopu istog projekta od organskih preparata načinili jedan dio kozmetičke kolekcije (balzame za usne, kreme, serume, sapune) koju su prezentirali i darovali posjetiteljima, a predstavljeni su i ostali proizvodi koje tradicionalno proizvode studenti Fakulteta kao što su likeri, domaći sokovi, ćupteri. Posjetiteljima 4. Znanstvenog dana bio je omogućen posjet laboratorijima, što je kod njih izazvalo posebno oduševljenje. U laboratoriju za zaštitu bilja predstavljene su tehnike prepariranja kukaca i entomološke zbirke što je većini učenika bilo posebno zanimljivo, jednako kao i laboratoriji za kemiju i kontrolu plodnosti tla. Studenti su prezentirali svježa prešana ulja, uz mogućnost degustacije, te ostale proizvode koje su uz pomoć profesora i asistenata proizvodili.  Osim toga gostujućim učenicima je predstavljen rad Studentskog zbora APTF, časopis Trut(h) i knjižnica APTF-a.

Ovaj dio otvoren za posjetitelje Fakultet promovira kao 4. Znanstveni dan, gdje osim proizvoda studenata, suradnici Fakulteta također promoviraju svoje proizvode pa se možemo pohvaliti širokom paletom sireva koje je promovirala mljekara Perfetto PLUS, kao i maslinovim uljem i delicijama u maslinovom ulju koje je promoviralo OPG Miličević.

Na Znanstvenom danu studenti su iskoristili priliku da prezentiraju opremu nabavljenu kroz Erasmus projekt VIRAL uz koordinaciju voditeljice projekta prof. Ane Mandić (ispred APTF-a), važnu u suvremenoj poljoprivredi koja se sve više koristi novim tehnološkim rješenjima usko povezanim sa sve većom upotrebom informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) i različitim softverskim rješenjima, ne samo za praćenje, već i za upravljanje proizvodnim procesima. Sam projekt VIRAL povezuje različite visokoškolske ustanove i time daje mogućnost u konstantnom napredovanju i stjecanju novih poznanstava.

Hvala svim posjetiteljima, studentima i profesorima koji su omogućili da ova konferencija i 4. Znanstveni dan prođu u savršenom redu i kreativnom neredu. Vidimo se i sljedeće godine!

VGUK

Krizevci Logo

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top