1

U sklopu projekta HarISA, odrađene su aktivnosti vezane za radni paket WP 5., koji se odnosi na mobilnosti nastavnika i studenata na doktorskom studiju.

Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet je za ovu aktivnost iskoristio mogućnost za mobilnost  pet članova nastavnog osoblja i dva doktoranda angažirana na doktorskom studiju Poljoprivreda i zaštita okoliša. Obzirom da projekt promovira znanstvena istraživanja vezana za područje fitomedicine, kao i potencijalne istraživačke teme i laboratorijski rad u sklopu ove ili sličnih grana s kojima se može naći poveznica, stimulira se angažman nastavnika, a i samih studenata, kako bi usvojili nova znanja i vještine u svojim oblastima.

U periodu od 27.09. do 08.10. 2021. godine dr.sc. Ivan Ostojić, izv. prof. i dr.sc. Mladen Zovko, doc. su proveli svoju mobilnost prema Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Zavodu za fitomedicinu kod prof.dr.sc Mirjane Brmež i prof.dr.sc. Karoline Vrandečić. Gostujuće nastavno osoblje je bilo upoznato sa radom centralnog laboratorija za fitomedicinu. Posebna pozornost je bila usmjerena na laboratorij za nematologiju gdje su nastavnici upoznati sa načinom rada laboratorija, prijema uzoraka, pripreme uzoraka za analizu te samu determinaciju nematoda. Osim toga razgovaralo se i o potencijalnim projektnim aktivnostima i obuci kako bi mogli implementirati nabavljenu opremu kroz HarISA projekt. Zajedno sa kolegama svoju posjetu Zavodu za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije je započeo doktorand Dragan Jurković, dipl.ing.agr, koji zajedno sa svojim mentorom prof.dr.sc. Vjekoslavom Tadićem,  radi na istraživačkoj temi doktorskog rada vezanog za uporabu mehanizacije u primjeni i aplikaciji fitofarmaceutskih sredstava. Tijekom jednomjesečnog boravka doktorand će steći praktično znanje o istraživačkim i eksperimentalnim procesima vezanim na nove primijenjene tehnologije u mehanizaciji s kojom raspolaže institucija domaćin a koji se koriste za aplikaciju pesticida. Doktorand će proći i obuku za kontrolu ispravnosti uređaja koji se koriste za aplikaciju pesticida.

U periodu od 19.09. do  02.10.2021.godine prof.dr.sc. Danijela Petrović je odradila svoju mobilnost na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Laboratorij za analizu pčelinjih proizvoda i biologiju pčela, a njena doktorandica Helena Brekalo, dipl.ing.agr. je započela svoj dvomjesečni boravak, u sklopu kojeg će provesti laboratorijska istraživanja i obuke na instrumentalnim metodama potrebnim za daljnji istraživački rad u sklopu doktorske disertacije. U laboratoriju je prof.dr.sc Dragan Bubalo  pokazao gostima analitičku opremu i upoznao ih s brojnim analizama koje ovaj laboratorij provodi. Doktorandica je bila upoznata sa ostalim istraživačkim timom s kojima će nastaviti raditi na svladavanju metoda da različite parametre koji se mogu određivati u medu i pčelinjim proizvodima kao što su melisopalinološka (peludna) analiza meda, fizikalno-kemijske analize meda i kemijska karakterizacija pčelinjih proizvoda FTIR-ATR spektroskopijom.

U periodu od 26.09. do 05.10. 2021. godine  svoju mobilnost su iskoristile i dr.sc. Adrijana Filipović, izv. Prof. i dr.sc. Ana Mandić, doc. Kolegice su iskoristile svoj boravak za planiranje budućih istraživanja i znanstvenih djelovanja u okviru rada Zavoda za Ishranu bilja i Zavoda za oplemenjivanje bilja, genetiku i biometriku sa prof.dr.sc. Milanom Poljakom i prof.dr.sc Hrvojem Šarčevićem. Otvorene su zanimljive teme u sklopu potencijalnih projektnih aktivnosti, kao i aktualnosti vezanih za pisanje znanstvenih radova. Kolegice su svoje vrijeme dijelom provele u posjeti laboratorija koje djeluju u sklopu navedenih zavoda, a imale su prilike posjetiti i Centar za izvrsnost, odnosno vidjeti opremu kojom Centra raspolaže i diskutirati o trenutnim zanimljivostima koji zaokupljanju mlade znanstvenike.

Mogućnosti koje su pružene doktorandima i  nastavnom osoblju Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru kroz ovaj period mobilnosti na Fakultetu u Zagrebu i Osijeku su zbilja neprocjenjivi u smislu produbljivanja djelokruga djelovanja i promišljanja o istim ili sličnim znanstvenim temama, te razmijeni iskustava i vještina stečenih kroz dugogodišnji rad. Hvala svima domaćinima, a prije svega našoj glavnoj koordinatorici prof.dr.sc. Renati Bažok na povjerenju.

VGUK

Krizevci Logo

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top