Pefmed Logo

Sveučilište u Mostaru Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet započeo je s novim partnerstvom u Interreg Mediteran programu. Riječ je o projektu PEFMED PLUS koji ima za cilj primjeniti rezultate projekta PEFMED, završenog 2018. godine.

PEFMED PLUS „Razmjena i prijenos iskustava i metoda o otisku proizvoda na okoliš na susjedne zemlje u jadranskom poljoprivredno-prehrambenom sektoru“ poboljšat će stručnost već stečenu prethodnim projektom PEFMED, koji se fokusirao na poljoprivredno-prehrambeni sektor mediteranskih zemalja, replicirajući njegovu kulturu i metodologiju i prijenos skupa gotovih rezultata (Nacionalne mape puteva, informacije o PEF Wiki platformi, ključni socio-ekonomski pokazatelji uspješnosti za maslinovo ulje, flaširanu vodu, vino i sir) na tvrtke u odabranim jadranskim zemljama (Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora). Slijedit će pristup odozdo prema gore za izgradnju svijesti među poslovnim subjektima, tijelima javne vlasti i općinama, uključujući lokalne klastere poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Otisak proizvoda na okoliš i njegova metodologija bit će preoblikovani i prilagođeni u praktične i spremne alate, koji su već testirani u prethodnom projektu PEFMED, za poljoprivredno-prehrambene tvrtke, regionalne klastere i nacionalne kreatore politike. Gospodin Nicola Colonna, koordinator projekta PEFMED PLUS, rekao je na on-line sastanku u petak, 9. srpnja (ENEA):

„Suočen s izazovom održivosti, poljoprivredno-prehrambeni sektor ima sposobnost uspostavljanja mjera i rješenja za smanjenje svojih utjecaja od polja do stola, a PEF je izvrstan alat za tvrtke koji će im pomoći da donesu bolje odluke i akcije. Naši napori doprinijet će širenju održive kulture među poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama, istodobno podižući svijest i dijeleći znanje na balkanskom području “.

Aktivnosti PEFMED PLUS projekta trajati će se do 30. lipnja 2022.

Popis partnera:

  1. Talijanska nacionalna agencija za nove tehnologije, energiju i održivi ekonomski razvoj - ENEA, ITALIJA
  2. Federalimentare Servizi srl - FEDSERV, ITALIJA
  3. Federacija helenske prehrambene industrije - SEVT, GRČKA
  4. Agrofood regionalni centar za inovacije i transfer tehnologije - CRITT-PACA, FRANCUSKA
  5. Sveučilište u Mostaru - Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet - SUM APTF, BOSNA I HERCEGOVINA
  6. Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarne poslove - UBHVFP, CRNA GORA
  7. Splitsko-dalmatinska županija - SDC, HRVATSKA

Više o projektu na web stranici: https://pefmed.interreg-med.eu/

Kontakt osobe:

ENEA - koordinator, g. Nicola Colonna (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

SUM APTF - kordinator, doc.dr.sc. Jurica Primorac (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

VGUK

Krizevci Logo

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top