Udruga studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru u suradnji sa matičnim fakultetom, Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku organizirala je stručno studijsko putovanje u Slavoniju i Baranju. Stručna posjeta trajala je od 16. do 19. svibnja 2018. godine. Na studijskom putovanju učestvovali su studenti Agronomije – diplomskog studija Bilinogojstvo i studenti Prehrambene-tehnologije – diplomskog studija prehrambeno inženjerstvo. Pratnja studentima na putovanju bio je ass. Mladen Zovko dipl.ing.agr.

Tijekom prvog dana posjetili smo Državnu ergelu u Đakovu koja je osnovana davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi. Studenti su upoznati sa poviješću same ergele, uzgojem i selekcijom konja, te njihovom dresurom. Drugi dan putovanja bio je rezerviran za posjetu tvrtki Kandit d.o.o., gdje su studenti imali priliku vidjeti cjelokupnu liniju proizvodnje raznovrsnih konditorskih proizvoda. Nakon obilaska proizvodnih pogona domaćini su priredili prigodnu zakusku i poklone za studente. Imali smo priliku posjetiti i proizvodne pogone tvrtke Saponia d.d., upoznati se sa linijom za proizvodnju plastične ambalaže i punionicom njihovih proizvoda. Popodnevni sati bili su rezervirani za obilazak Osijeka i Studentsku roštiljadu, dok je večernji dio bio rezerviran za koncert Zabranjenog pušenja i Lyra benda.

Treći dan posjetili smo pakirnicu i pogon za proizvodnju pršuta koji se nalazi na Ovčari, pored Čepina  u vlasništvu grupe Žito d.o.o. Posjetili smo i Baranjku, tvornicu suhomesnatih delicija. Studenti su imali priliku vidjeti proces proizvodnje i sušenja kulena, kobasica, dimljene slanine i drugih proizvoda. Obišli smo vinograde i podrume Belje gdje nas je njihov tehnolog upoznao sa njihovom poviješću, proizvodnim i skladišnim kapacitetima, obišli smo i vinoteku gdje smo degustirali neka od njihovih vina. Poslije podruma Belje posjetili smo  Etno restoran Baranjska kuća, smješten u etno selu Karanac, u srcu Baranje, gdje smo imali priliku kušati neka do tradicionalnih jela. Istog dana posjetili smo i modernu farmu muznih krava gdje se mužnja obavlja uz pomoć robota.

Zadnji dan putovanja bio je rezerviran za posjetu Parku prirode Kopački rit. Nakon šetnje parkom i vožnje brodom uputili smo se prema Iloku. Posjetili smo sari podrum, kušali vina i pjenušac uz predivan pogled sa ladanjskog imanja Principovac smještenog u vinogradima ponad Iloka.

Na povratku posjetili smo Vukovar gdje smo imali obilazak grada, a nakon toga posjetili smo Ovčaru i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

VGUK

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top