Maribor

Studentica treće godine prehrambene tehnologije, Josipa Primorac, išla je na Erasmus+ razmjenu na Univerzitet u Mariboru i tamo boravila od 25.9. do 23.2. 2018.g. Slušala je odabrane predmete sa Faculty of Chemistry and Chemical technology i Faculty of Agricultural and Life science. U sklopu treće godine, obavezno je uraditi stručnu praksu, koju je Josipa obavljala u The Education Centre Piramida Maribor, koji su time otvorili suradnju sa našim fakultetom i pružili mogućnost obavljanja stručne prakse i drugim studentima koji se odluče doći u Maribor.

Tamo je radila na jednom novitetu u njihovoj mesnoj industriji, proizvodnji ekoloških hrenovki. Također, posjetila je pivovaru Laško u kojem je dobila uvid u proizvodnju piva. Osim toga, to je bila prilika za boravak i suživot u internacionalnom okruženju sa drugim Erasmus studentima i prilika za usavršavanje engleskog jezika.

„Ovo je bilo divno iskustvo, koje bi svakako htjela ponoviti. Nadam se da će se u budućnosti još netko odlučiti otići na razmjenu, te obogatiti svoj studij i otvoriti sebi nove mogućnosti.“

Docentica dr.sc. Anita Jurić je provela znanstveno usavršavanje u razdoblju od 4. do 10.3.2018. g. na Univerzitetu u Mariboru. Domaćin joj je bio Faculty of Chemistry and Chemical technology na kome je radila analize otpadnog jestivog ulja, te održala predavanja na temu "Nove tehnike procesiranja hrane". Posjetila je i školske radionice te vidjela tehnološki proces i opremu u školskoj pekari, konditorskom odjelu te odjelu za proizvodnje mesa u The Education Centre Piramida Maribor, Higher Vocational College. U školskoj pekari je zajedno sa zaposlenima napravila kruh od nusproizvoda proizvodnje piva. Studentima njihovog Veleučilišta je održala predavanje na temu: "Tehnologija proizvodnje piva".  U pratnji tehnologa Andreja je imala priliku obići i proizvodni pogon Laško pivovare. Zadnje poslijepodne boravka u Mariboru je u pratnji prof. Silve (koja se upravo vratila s Erasmusa u Banja Luci) provela u obilasku Faculty of Agriculture and Life science.

„Svima se zahvaljujem na veoma srdačnom prijemu i preporučujem da i nastavno osoblje i studenti obave svoje usavršavanje na Univerzitetu u Mariboru!“

VGUK

Krizevci Logo

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top