Studenti III. godine studija prehrambene tehnologije, te I. i II. godine studija prehrambenog inženjerstva su u ponedjeljak, 13. studenog posjetili tvornicu Swisslion-Takovo u Trebinju i mljekaru Pađeni u Bileći. Obilazak ovih pogona organiziran je u okviru zajedničke terenske nastave iz kolegija: Higijena i sanitacija, Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla, Procesi u prehrambenoj industriji, Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, Prehrambeno inženjerstvo, te Opasnosti vezane uz hranu.
U pratnji dr.sc. Anite Jurić, Martine Martinović, mag.preh.teh., Leone Puljić, dipl.ing.agr., i Nikoline Kajić, dipl.ing.agr., studenti su prvo posjetili Swisslion-Takovo u Trebinju gdje su obilazeći pogone doznali sve o njihovom asortimanu proizvoda, proizvodnim linijama, tehnologiji i samom procesu proizvodnje. Istaknute su potencijalne opasnosti prisutne od samog prijema sirovine u pogon, kritične kontrolne točke u proizvodnji i način njihovog eliminiranja. Obišli su i fizikalno-kemijski, te mikrobiološki laboratorij.
Mljekara Pađeni u Bileći bila je sljedeće odredište na terenskoj nastavi. Tu su studenti imali priliku vidjeti prijem mlijeka, laboratorij za uzorkovanje i analizu pristiglog mlijeka, liniju za pasterizaciju mlijeka, te linije za proizvodnju različitih mliječnih proizvoda iz njihovog asortimana. Posebna se pozornost posvećuje kontroli i kvaliteti sirovina i gotovih proizvoda s obzirom da je riječ o skupini najosjetljivijih proizvoda. Studenti su na kraju posjeta kušali sve njihove proizvode, te su se i sami imali priliku uvjeriti u njihovu iznimnu kvalitetu i vrhunski okus.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875