Više od 60 mladih osoba u svibnju 2021. godine imalo se priliku kroz tri hackathona u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću uvjeriti u važnost praktične primjene znanja stečenih kroz fakultetsko obrazovanje. Kroz hackathone, organizirane kroz projekt VIRAL sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, studenti su tijekom 48 sati radili na rješavanju problema s kojima se susreću poduzeća iz poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Godinu dana poslije projektni partneri s ponosom najavljuju novo izdanje VIRAL hackathona!

Regionalni hackathon ove godine organizira se uz podršku Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA), a održat će se od četvrtka, 12.5. do subote, 14.5.2022. godine u njihovim prostorijama. Ponovno će sudionici kroz 48 sati uz pomoć iskusnih mentora raditi na razvoju softverskih i hardverskih rješenja za izazove poljoprivrednog sektora. Kroz program će imati priliku čuti i različite govornike i uspješne poduzetnike te naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama. Timovi će svoja rješenja prezentirati pred stručnom komisijom koja će izabrati one najbolje te ih nagraditi vrijednim nagradama.

Hackathoni su se posljednjih godina pokazali kao izvrstan alat za jačanje vještina studenata, učenje, umrežavanje i druženje, a upravo u ovome leže neke od ključnih razloga zašto se prijaviti. Prijave će biti otvorene od četvrtka, 21.4. do nedjelje, 24.4.2022. godine do 23:59h, a do tada svi zainteresirani mogu pogledati atmosferu koja je vladala u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću.

Na radionici pravljenja piva, koja se održala 8.4.2022. na Agronomskom i Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Mostaru, sudjelovali su : voditeljica radionice docentica dr.sc. Anita Lalić, viša asistentica Andrea Karlović te, kao vanjski suradnici, brew majstori Mario Ćorić, koji je ujedno i naš student, i Nikša Mikulić. Na radionici su sudjelovali i studenti prehrambene tehnologije i nutricionizma. Posjetila nas je i viša asistentica Nevena Ćorić koja je skrenula pažnju na nutritivnu vrijednost piva.

Radili smo senzorsku analizu piva s dodatkom starog kruha koje je skuhano u sklopu projekta „Pivo s dodatkom starog kruha“ sufinanciranom od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Studentskog zbora SUM. Ukupno je sudjelovalo jedanaest ispitanika od čega je pet ispitanika ocijenilo pivo kao zadovoljavajuće, pet dobro, a jedan vrlo dobro. Glavne karakteristike piva su cvjetni miris i izražena gorčina. Okus je bio potpun s karakterističnim svojstvima za korištene sorte hmelja s tim da je gorčina ipak više izražena te zaostaje u ustima i nakon gutanja. Ispitanici su primijetili i nedostatak CO2 u odnosu na ostala piva. Boja je bistra i karakteristična za svijetlo pivo, ali smo na dnu uočili određenu količinu taloga koji potječe od kvasca. Obično se craft piva ne filtriraju te se stoga kvasac može istaložiti u odnosu na filtrirana piva. Ovo craft pivo pripada kategoriji anglosaksonsko Pale Ale (APA) a da bi se okusi u potpunosti osjetili preporuka za konzumaciju pri  temperaturi 7-10 ͦC za razliku od lager piva.

Obavještavamo studente koji idu obaviti stručnu praksu 13.4.2022. na farmu Višići u Čapljini da je polazak ispred benzinske crpke Lamina (kod fakulteta) u 8:30 sati. Molimo studente da ne kasne zbog gužve na prometnici.

VGUK

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top