Dana 14. svibnja 2025., studenti diplomskog studija Prehrambene tehnologije, smjerova Prehrambeno inženjerstvo i Nutricionizam, u okviru vježbi iz kolegija Opasnosti vezane uz hranu, pod vodstvom dr. sc. Anite Lalić, izv. prof., posjetili su Biljnu ljekarnu Matija Paunovski u Mostaru.

🌿 Ova obiteljska ljekarna, osnovana davne 1968. godine od strane Matije Paunovski, već više od pola stoljeća njeguje tradiciju prirodnog pristupa zdravlju, nudeći ručno izrađene proizvode na bazi ljekovitog bilja – od čajeva, tinktura i medova do krema i masti.

💚 Danas tradiciju uspješno nastavljaju Milenko Paunovski te njegove kćeri Matija i Atina, kombinirajući iskustvo, obiteljsku predanost i moderne standarde kvalitete.

🎓 Ova terenska nastava omogućila je studentima da na licu mjesta uče o kontroliranoj izradi prirodnih preparata, važnosti sigurnosti sirovina, te ulozi biljne medicine u suvremenoj prehrani i zdravlju.

 

Naši studenti imali su iznimnu priliku posjetiti tri uspješna domaća proizvođača, pekaru Nam-Pek, Mljekaru Livno te pogon za preradu mesa Pavić. Kroz ovu terensku nastavu povezali su teorijska znanja stečena u učionicama s praktičnim iskustvima iz stvarnog proizvodnog okruženja. Na licu mjesta pratili su proizvodne procese, upoznali se s provođenjem kontrole kvalitete te uvidjeli kako izgleda primjena stručnih standarda u svakodnevnom radu prehrambene industrije.

Prva stanica naše terenske nastave bila je pekara Nam-Pek, gdje su studenti odmah imali priliku uvidjeti raznolikosti i kompleksnost svakodnevnog rada u pekarskoj proizvodnji. Tijekom obilaska vidjeli smo cijeli proces nastanka pekarskih proizvoda, od miješanja i dizanja tijesta, do oblikovanja i pečenja. Posebno nas je dojmio tradicionalni postupak izrade pita, u kojem se tijesto ručno „suče“ u tanke, gotovo prozirne kore, što zahtijeva iznimnu spretnost, brzinu i osjećaj u rukama. Ovaj način pripreme odražava poštovanje prema tradicionalnim receptima i vještinama koje se prenose generacijama, a istovremeno pokazuje koliko je ručni rad i dalje neizostavan u vrhunskoj pekarskoj proizvodnji.

Nakon posjeta pekari Nam-Pek, naši studenti su se uputili u Livno u proizvodni pogon tvrtke Pavić, koja se bavi proizvodnjom i preradom mesnih proizvoda. Tijekom obilaska pogona studenti su se upoznali s visokim higijenskim standardima koji se moraju poštovati u preradi mesa, ali i s tehnološkim postupcima koji omogućuju očuvanje svježine, kvalitete i sigurnosti gotovih proizvoda. Vidjeli su kako izgleda proces od sirovine do finalnog proizvoda, uključujući i faze usitnjavanja, začinjavanja, oblikovanja, dimljenja i pakiranja.

Našu terensku nastavu završili smo posjetom Mljekari Livno, istinskom domu Livanjskog sira,  proizvoda s bogatom poviješću i duboko ukorijenjenom tradicijom. Mljekara je čuvar stoljetne recepture, jer tradicija proizvodnje ovog vrhunskog sira seže još u kraj 19. stoljeća. Originalni način proizvodnje prenosi se s generacije na generaciju, čime se osigurava postojanost kvalitete, teksture, mirisa i okusa, po kojima je Livanjski sir prepoznatljiv i cijenjen.

Tijekom tjedna od 5. do 9. svibnja 2025. godine, imali smo čast ugostiti prof. dr. sc. Dražena Čuklića s Veleučilišta u Križevcima u sklopu Erasmus+ programa mobilnosti nastavnog osoblja. Prof. Čuklić održao je predavanje namijenjeno studentima i nastavnicima Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Predavanje je bilo usmjereno na suvremene metode uzgoja i ocjenjivanja goveda, s posebnim naglaskom na morfološke karakteristike i selekcijske postupke u stočarskoj proizvodnji. Uz stručni i edukativni sadržaj, prof. Čuklić je predstavio i ustanovu iz koje dolazi te podijelio osobna iskustva sa svjetskih sajmova ocjenjivanja goveda.

Poseban interes izazvala je njegova pozivnica studentima i nastavnicima za sudjelovanje u programu edukacije za ocjenjivače muznih krava, koji se provodi na Veleučilištu u Križevcima.

Ovo gostujuće predavanje otvorilo je mogućnosti za buduću stručnu i akademsku suradnju između naše dvije institucije, čime se dodatno jača regionalna razmjena znanja i iskustava u području poljoprivrede.

VGUK

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top