STUDENT: IVANKA PAVLOVIĆ

MENTOR: PROF. DR.SC.ANITA JURIĆ

NASLOV ZAVRŠNOG RADA: KVASCI U PIVI

SAŽETAK: Cilj djelovanja kvasaca u pivi je pretvaranje šećera u etilni alkohol. Kvasci su jednostanični organizmi, razmnožavaju se nespolno. U pivovarstvu kvasci se dijele na pahuljaste i praškaste. Pahuljasti kvasci imaju niži stupanj vrenja sladovine jer se zgrušavaju u pahuljice, te zbog toga imaju manju kontaktnu površinu sa sladovinom. Praškasti kvasci imaju viši stupanj vrenja sladovine, i imaju veću površinu njihovih stanica u kontaktu sa sladovinom. U pivovarstvu se koriste dvije vrste kvasaca: Ale (Saccharomyces cerevisiae) i Lager (Saccharomyces pastorianus).

KLJUČNE RIJEČI: piva, kvasci, vrenje, Saccharomyces cerevisiae, šećer, etilni alkohol.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh