Naši studenti imali su iznimnu priliku posjetiti tri uspješna domaća proizvođača, pekaru Nam-Pek, Mljekaru Livno te pogon za preradu mesa Pavić. Kroz ovu terensku nastavu povezali su teorijska znanja stečena u učionicama s praktičnim iskustvima iz stvarnog proizvodnog okruženja. Na licu mjesta pratili su proizvodne procese, upoznali se s provođenjem kontrole kvalitete te uvidjeli kako izgleda primjena stručnih standarda u svakodnevnom radu prehrambene industrije.

Prva stanica naše terenske nastave bila je pekara Nam-Pek, gdje su studenti odmah imali priliku uvidjeti raznolikosti i kompleksnost svakodnevnog rada u pekarskoj proizvodnji. Tijekom obilaska vidjeli smo cijeli proces nastanka pekarskih proizvoda, od miješanja i dizanja tijesta, do oblikovanja i pečenja. Posebno nas je dojmio tradicionalni postupak izrade pita, u kojem se tijesto ručno „suče“ u tanke, gotovo prozirne kore, što zahtijeva iznimnu spretnost, brzinu i osjećaj u rukama. Ovaj način pripreme odražava poštovanje prema tradicionalnim receptima i vještinama koje se prenose generacijama, a istovremeno pokazuje koliko je ručni rad i dalje neizostavan u vrhunskoj pekarskoj proizvodnji.

Nakon posjeta pekari Nam-Pek, naši studenti su se uputili u Livno u proizvodni pogon tvrtke Pavić, koja se bavi proizvodnjom i preradom mesnih proizvoda. Tijekom obilaska pogona studenti su se upoznali s visokim higijenskim standardima koji se moraju poštovati u preradi mesa, ali i s tehnološkim postupcima koji omogućuju očuvanje svježine, kvalitete i sigurnosti gotovih proizvoda. Vidjeli su kako izgleda proces od sirovine do finalnog proizvoda, uključujući i faze usitnjavanja, začinjavanja, oblikovanja, dimljenja i pakiranja.

Našu terensku nastavu završili smo posjetom Mljekari Livno, istinskom domu Livanjskog sira,  proizvoda s bogatom poviješću i duboko ukorijenjenom tradicijom. Mljekara je čuvar stoljetne recepture, jer tradicija proizvodnje ovog vrhunskog sira seže još u kraj 19. stoljeća. Originalni način proizvodnje prenosi se s generacije na generaciju, čime se osigurava postojanost kvalitete, teksture, mirisa i okusa, po kojima je Livanjski sir prepoznatljiv i cijenjen.

Posebnu čast i zadovoljstvo predstavljalo nam je to što nas je kroz cijeli pogon proveo naš bivši student Ivan Mihaljević, a danas vrhunski prehrambeni tehnolog u Mljekari Livno, koji je sa stručnim znanjem, ali i vidljivim ponosom, detaljno objasnio sve faze proizvodnje, od prihvata mlijeka, pa sve do zrenja sira na impresivnim visokim drvenim policama. Tijekom obilaska doznali smo niz zanimljivosti. Imali smo i ekskluzivnu priliku vidjeti novi proizvod, koji još nije pušten u prodaju, što je studentima omogućilo jedinstveni uvid u razvoj inovacija unutar prehrambene industrije. Zaokružujući posjet na najbolji način, sudjelovali smo u degustaciji različitih vrsta sireva. Nakon ovakve degustacije, sasvim je jasno zašto Livanjski sir nosi titulu jednog od najcjenjenijih proizvoda u svom segmentu, brojna priznanja koja osvaja najbolji su dokaz njegove nenadmašne kvalitete.

Ovim putem još jednom se zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na toplom dočeku, gostoprimstvu i spremnosti da s nama podijele svoja znanja, iskustva i stručnost. Njihova otvorenost, profesionalnost i predanost poslu ostavili su snažan dojam na naše studente, koji su ovim posjetima stekli neprocjenjiv uvid u stvarne procese prehrambene industrije.

Želimo Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu, još više inovacija i priznanja, te da i dalje budete primjer izvrsnosti u domaćoj proizvodnji.

 

VGUK

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top