U četvrtak, 9. ožujka, s početkom u 12 sati održana je treća radna sjednica Studentskog zbora Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Na sjednici se raspravljalo o relevantnim događajima i temama te o promjenama koje bi trebalo uvesti kako bi se studentska kvaliteta i standard poboljšali. 

Ovo su neke od tema koje su bile na sjednici:

  • Pohvale za izvannastavne aktivnosti redovitim studentima APTF-a,
  • Prijedlog za organiziranje studijskog putovanja,
  • Malonogometna ekipa APTF-a, 
  • Studentski projekti,
  • Časopis Trut(h),
  • Agronomijada 2023,
  • Sajam sezonskih poslova,
  • Konferencija na temu Biološko suzbijanje štetnih organizama,
  • Praktična nastava,
  • Problemi na studijskim godinama. 

Glavne urednice časopisa Trut(h), Jelena Mihaljević i Andrijana Marold, predstavile su plan i program za 9. broj te najavile održavanje prvog sastanka uredništva časopisa za sljedeći tjedan. Istaknule su kako će teme u 9. broju časopisa biti zanimljive i kvalitetne kako bi privukle što veći broj čitatelja. 

Dana, 9.ožujka 2023. godine, organizirana je terenska nastava za studente diplomskog studija Prehrambene tehnologije smjerovi Prehrambeno inženjerstvo i Nutricionizam u sklopu kolegija Opasnosti vezane uz hranu na inicijativu dr. sc. Anite Lalić, izv. prof. Najprije je održano predavanje u Agenciji za sigurnost hrane BiH Istaknuta je važnost sigurnosti hrane i primjene procesa procjene rizika. Studente su u ime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine primili šef Odsjeka za procjenu rizika i naučne podatke Dragan Tomović i viša stručna suradnica Ivana Zovko koji su održali predavanja u okviru kojih su studenti upoznati s nadležnostima Agencije definiranim Zakonom o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), temeljnim načelima procjene rizika te s rezultatima istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva BiH.

U okviru nastave, studenti su posjetili i Hercegovaču pivovaru gdje su upućeni u proces proizvodnje, imajući uvid u boce na putu od stroja za pranje, punjenje, pasterizaciju pa sve do zatvaranje i etiketiranja.

Pozivamo vas na radionicu o trešnji koja će se održati na fakultetu u četvrtak 9.3.2022. od 10.30 sati. Radionicu organiziraju Poljoprivredni fakultet, Institut za hortikulturu Banja Luka, uz podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini i Sveučilišta u Mostaru, Agronomskog i  prehrambeno - tehnološkog fakulteta i Jaffa-Komerca d.o.o.
Podijeljena je na teoretski i praktični dio. Predavanja će se održati na našem fakultetu, a demonstracija rezidbe u nasadu trešnje u kompaniji Jaffa Komerc, Mostar. 
Radionicu vode profesori sa Fakulteta za poljoprivredu, Oregon SAD, prof. Lynn Long i Marlene Long. Profesor Long se dugi niz godina bavi selekcijom trešnje, odabirom podloga i uzgojnim oblicima. Pridonio je širenju patuljastih podloga i novim uzgojnim oblicima trešnje u komercijalnim nasadima u SAD. Vodi uzgojno - selekcijske postupke od 1996., a bavio se i savjetodavnim radom. Prof. M.Long radi na kvaliteti plodova nakon berbe.
Poziv je u prilogu.
 

VGUK

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top