STUDENT: MARTINA ARAPOVIĆ
MENTOR/ICA: izv.prof.dr.sc. JELKA PLEADIN
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2021): PRISUTNOST GLUTENA U HRANI I NJEGOV UTJECAJ NA ZDRAVLJE
SAŽETAK: Gluten je sveprisutna bjelančevina i deklarirani alergen, kako u žitaricama, tako i u
proizvodima od istih pa sve do mesnih proizvoda. Nalazi se u kemijskom sastavu žitarica,
izuzev heljde, riže i kukuruza. U mesne proizvode dodaje se kao aditiv budući da je jeftin, a
povećava količinu ukupnih bjelančevina. Gluten je, danas, sve veći uzročnih upalnih stanja i
raznih bolesti pa tako i sam uzrokuje bolesno stanje, tzv. celijakiju. Vrlo je važno deklarirati
prisutnost glutena te osvijestiti potrošače o mogućoj prisutnosti ovog alergena u hrani u cilju
sprječavanja moguće reakcije ukoliko je osoba alergična ili intolerantna na ovaj sastojak,
odnosno boluje od celijakije.

KLJUČNE RIJEČI: Gluten, bjelančevine, žitarice, soja, proizvodi, bolesti, alergeni, kontrola označavanja

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top