STUDENT: LAURA BOŠKOVIĆ

MENTOR: PROF.DR.SC. DANIJELA PETROVIĆ

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2021): GENETIČKI PREINAČENA HRANA-KONTROVERZE

 

SAŽETAK: Genetički modificirani organizam (GMO) je organizam čiji je genetički materijal promijenjen uz pomoć korištenja tehnika genetičkog inženjerstva. Genetičko inženjerstvo obuhvaća cijeli niz laboratorijskih tehnika kojima je moguće pronaći određeni gen, izdvojiti ga iz genetičkog materijala i ugraditi natrag u genetički materijal iste ili neke druge vrste.

Prvi genetski modificirani organizam koji je u SAD-u 18. svibnja 1994. godine službeno odobrila FDA (Foodand Drug Administration) za komercijalizaciju bio je FlavrSavr - hibrid rajčice koji je proizvela kompanija Calgene iz Kalifornije a u njega su uneseni strani geni kako bi imao mogućnost duljeg čuvanja nakon berbe.

Genetski izmijenjene biljke imaju jedan ili više novih gena, i često stvaraju novi protein. Ova dva dodatka - novi geni i novi proteini su novi dijelovi koje potrošač uzima hranom. Ali u mnogima slučajevima prerada i kuhanje hrane, osobito visoko rafiniranih proizvoda kao što su ulje i šećer, otklanja ili uništava DNA, proteine ili oboje. Među izravnim i neizravnim zdravstvenim rizicima vezanim za konzumiranje hrane koja sadrži GMO, najčešće navođeni su: širenje otpornosti na antibiotike i prisutnost alergene i/ili toksina. Ipak bitno je nadodati da skepticizam prema GMO počinje znatno ranije nego je naveden bilo kakav stvarni zdravstveni ili problem vezan za okoliš.

 

KLJUČNE RIJEČI: GMO, DNA ,mikroorganizmi, kontroverze, gen, toksini, alergeni

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top