STUDENT: IVAN MUCIĆ
MENTOR: PROF.DR.SC. RADICA ĆORIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2021): Agroekološki uvjeti za uzgoj krastavca (Cucumis sativus) na području grada Ljubuški

SAŽETAK:U završnom radu analizirani su agroekološki čimbenici (tlo, klima, reljef, mogućnost navodnjavanja i dr.) te osnovni zahtjevi povrtne vrste krastavca- Cucumis sativus prema navedenim čimbenicima. U radu je prikazana botanička pripadnost krastavca, opis, te fitonutritivna vrijednost.
Također, prikazani su i službeni statistički podaci o površinama i načinu uzgoja plodovitog povrća na području grada Ljubuški sa posebnim naglaskom na krastavac. Detaljno je opisan i načini uzgoja krastavca, sortiment i plasman. Poznato je da se krastavac uzgaja radi plodova koji se beru u tehnološkoj zriobi za potrošnju u svježem stanju ili se konzerviraju. Kultura je kratke vegetacije i ima velike zahtjeve prema toplini. Minimalna temperatura tla potrebna za nicanje krastavca je 15 °C, dok pri optimalnim temperaturama od 25 do 35 °C sjeme niče za 2-3 dana. Rast biljke krastavca se zaustavlja ispod 15 °C i iznad 40 °C. U usporedbi s ostalim vrstama vriježastog povrća, krastavci su najosjetljiviji prema niskoj vlazi u tlu i niskoj relativnoj vlazi zraka. Vriježe krastavca izuzetno su osjetljive na jače vjetrove te u proizvodnji treba koristiti površine koje su prirodno zaštićene od vjetrova.
Zbog bujnog rasta, velike površine listova i visokog sadržaja vode koja čini i do 95% ukupne težine ploda, biljka krastavca veliki je potrošač vode.
Krastavci se mogu uzgajati na različitim tipovima tla, no najbolja su dobro drenirana tla koja sadrže 2-3% organske tvari, pH vrijednosti 6,0-7,0. Prednost imaju lagana pjeskovito- ilovasta tla koja se brže zagrijavaju u proljeće što omogućuje brži i bolji razvoj korijena.
Temeljom analize agroekoloških čimbenika na području grada Ljubuški utvrđeno je da su agroekološki uvjeti ovog područja izuzetno povoljni za razvoj i širenje proizvodnje krastavca.

KLJUČNE RIJEČI:krastavac kornišon, klima, voda, tlo, agrotehničke mjere, plodonošenje, berba

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top