Marija Banožić imala je priliku, kao dobitnica nagrade Danubius Young Scientist Award, posjetiti Zajednički istraživački centar (JRC) Europske komisije u Ispri.
JRC je jedan od najvažnijih znanstvenih resursa Europske unije, s ukupno 39 znanstvenih jedinica i više od 2.000 zaposlenih stručnjaka. Centar ima ključnu ulogu u pružanju neovisne i na dokazima utemeljene znanstvene te tehničke podrške politikama EU, s ciljem rješavanja najvažnijih društvenih i gospodarskih izazova današnjice.
Prvi dan su prezentirane aktivnosti JRC-a kao i mogućnosti suradnje s centrom, a gostujući istraživači su prezentirali svoja znanstvena istraživanja.
Drugi dan posjeta bio je rezerviran za individualni rad s istraživačima čiji se znanstveni interesi poklapaju s interesima posjetiteljice. Marija Banožić posjetila je F2 istraživačku jedinicu koja se bavi istraživanjima vezanim uz novu hranu (novel food). Imala je priliku raditi analizu titanijeva dioksida u konditorskim proizvodima primjenom Ramanove spektroskopije, ali i upoznati se s najnovijim saznanjima vezanima uz nanočestice u prehrambenim proizvodima i dodacima prehrani. Zadnji dan posjeta, bio je prilika za obilazak Laboratorija za monitoring i analizu kvalitete vode, meteorološkog tornja i laboratorija za ispitivanje konstrukcija pri utjecaju dinamičkih opterećenja.
Ovakva iskustva omogućuju ne samo jedinstven uvid u rad jednog od najvećih istraživačkih centara u Europi, nego i doprinose jačanju osjećaja pripadnosti jedinstvenoj europskoj znanstvenoj zajednici.
U sklopu terenske nastave predmeta Maslinarstvo i uljarstvo, studenti prve godine diplomskog studija smjera Biljne znanosti Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili su uljaru i kušaonicu Bossolivo u Jasenici kod Mostara, u vlasništvu gospodina Ante Bošnjaka.
Stručni obilazak odvijao se pod vodstvom doc. dr. sc. Mire Barbarića, koji je zajedno s gospodinom Ivicom Drmaćem iz Udruge maslinara Neretva, predstavio tehnologiju prerade maslina, karakteristike opreme te mogućnosti koje uljara nudi maslinarima s ovog područja.
Tijekom posjete studenti su imali priliku upoznati sve faze prerade maslina – od čišćenja i mljevenja plodova, preko miješanja i izdvajanja ulja, do završne separacije. Poseban naglasak stavljen je na važnost kontrole temperature te prevencije oksidacije, ključnih čimbenika za očuvanje kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Nakon posjete uljari, studenti su obišli superintenzivne nasade križanaca španjolskih sorti maslina u Rogotinu (Republika Hrvatska), koji su pod stručnim nadzorom istaknutog agronoma dr. sc. Predraga Vujevića. Riječ je o modernom pristupu uzgoju u tzv. SHD (Super High Density) nasadima, pri kojem se masline sade u izuzetno gusto zbijenom sklopu – i do 2000 stabala po hektaru – uz posebno konstruiranu potporu (armaturu).
Masline u ovakvim nasadima oblikuju se u vretenasti uzgojni oblik, s jednom osnovnom glavnom granom, što omogućava mehaniziranu berbu, čime se značajno povećava učinkovitost proizvodnje.
Terenska nastava završena je posjetom još jednom superintenzivnom nasadu u vlasništvu vinarije Prović kod Opuzena, uz stručno vodstvo gospodina Vjekoslava Provića (www.vinarstvo-provic.hr). On, zajedno sa sestrom Monikom Prović, menadžericom festivala Vino Dalmacije (www.vinodalmacije.com), nastavlja obiteljsku tradiciju koja uspješno povezuje maslinarstvo i vinarstvo.
Osim modernih pristupa, naglasak je stavljen i na tradicionalne uzgojne oblike maslina, poput klasične vaze pa sve do višestožaste vaze, koji imaju važnu ulogu u očuvanju identiteta tradicijskih nasada na ovom području.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru zahvaljuje svim domaćinima na srdačnom gostoprimstvu, izdvojenom vremenu i vrijednim znanjima prenesenim našim studentima.
Naše dvije djelatnice imale su čast sudjelovati na 5. Mostarskim farmaceutskim danima pod temom „Dermatofarmacija i kozmetologija“. Ovaj stručni skup okupio je brojne farmaceutske stručnjake iz regije te ponudio niz zanimljivih i edukativnih predavanja.
Program je obuhvatio raznolike teme poput zdravlja i ljepote kože, krivotvorenja kozmetičkih proizvoda, te propitivanja granica između zdravlja, ljepote i terapije. Nakon stručnih izlaganja, uslijedilo je razgledavanje poster prezentacija, a sve je zaokruženo ugodnim druženjem uz prigodnu zakusku.
Zahvaljujemo organizatorima na izvrsnoj organizaciji i prilici za stručno usavršavanje te razmjenu znanja i iskustava.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875