STUDENT : KRISTINA ČILIĆ

MENTOR : IZV.PROF.DR.SC.JELKA PLEADIN

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2017): NUTRITIVNI SASTAV RIBE I KONZERVIRANIH RIBLJIH PROIZVODA

SAŽETAK : Riba, s obzirom na svoju hranjivu vrijednost, sve više zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani, osvaja tržište i postaje značajan izvor prihoda. Kao namirnica predstavlja jedan od glavnih izvora bjelančevina životinjskog porijekla.

Na prihvatljivost ribe kao namirnice utječe cijeli niz čimbenika, a to su sigurnost, nutritivna vrijednost, dostupnost, svježina, vidljive fizikalne odlike vrste, veličina odnosno vrsta proizvoda. Riblje je meso lako i brzo probavljivo te se dobro resorbira u organizmu. S obzirom na vrstu ribe i ribljih proizvoda, variraju i parametri nutritivnog sastava odnosno kakvoća ove vrste namirnica. Odlikuje se bogatim sastavom masti koje sadrže omega – 3 masne kiseline i bjelančevina koje sadrže esencijalne aminokiseline prijeko potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija. Riblje meso po svojim

svojstvima je slično mesu toplokrvnih životinja. Njegova dobra strana je laka probavljivost, dok mu je mana što se lako kvari i postaje opasno po život i zdravlje čovjeka.

KLJUČNE RIJEČI: riba, bjelančevine, omega-3 masne kiseline, riblji proizvodi

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh