STUDENT: ROBERT VINCETIĆ

MENTOR: PROF.DR.SC. NEVENKO HERCEG

NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2017): MOGUĆNOSTI I PERSPEKTIVE PROIZVODNJE DUHANA U BOSANSKOJ POSAVINI

SAŽETAK: Duhan je u Posavini dugo vremena bio jedan od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Uzgajao se još za vrijeme Turaka, a organizirana proizvodnja počinje tek nakon Austrougarske okupacije. Organizirana proizvodnja duhana u Posavini u gospodarskom i tehnološkom smislu može se podijeliti na dva razdoblja. Prvo razdoblje karakterizira proizvodnja različitog sortimenta poluorijentalnog duhana i sirovine inferiorne po upotrebnoj vrijednosti. Drugo razdoblje obilježava proizvodnja krupnolisnih tipova virdžinije flue – cured i berley. To su dominantni tipovi duhana na globalnom duhanskom tržištu. Uvođenjem tih tipova počinje uzlazni trend u proizvodnji duhana u Posavini. Dolazi do unapređenja tehnologije proizvodnje tj. modernizira se tehnologija obrade prema svjetskim standardima za ove tipove duhana. Karakteristike područja Posavine pogoduju proizvodnji oba tipa duhana, a posebno robnog tipa virginija. Klima i tlo omogućuju uzgoj virginije dobrog kvaliteta, a posebno su povoljna tla prve terase od rijeke Save za proizvodnju robnog tipa barley.

U ovom radu su prikazane osnovne značajke proizvodnje određenih robnih tipova duhana na području Bosanske Posavine, karakteristike područja Bosanske Posavine te stanje proizvodnje duhana u posljednjih 20 godina.

 

KLJUČNE RIJEČI: uzgoj duhana, virginija, burley, Posavina

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh