TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomskiiprehrambeno-tehnološkifakultet
Sveučilišta u Mostaru
BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstvenopodručje: Biotehničkeznanosti
Znanstveno polje: Prehrambenatehnologija
Nastavnipredmet: Tehnologijamlijekaimliječnihporizvoda
Temarada: “Kemijskaimikrobiološkasvojstvakajmakaizmijeha“ kojajeprihvaćenana XXXI. sjedniciFakultetskogvijećaodržanoj 28. veljače 2017.
Mentor: doc. dr. sc. JozoGrbavac,
KEMIJSKA I MIKROBIOLOŠKA SVOJSTVA KAJMAKA IZ MIJEHA
Anisa Ćušić, 249/DS
Sažetak:Kajmak iz mijeha je tradicionalni mliječni proizvod, specifičnih karakteristika. Proizvodnja kajmaka u Bosni i Hercegovini je danas zastupljena uglavnom u seoskim domaćinstvima što rezultira proizvodom neujednačene kvalitete. Svrha ovog rada bila je istražiti fizikalno – kemijska svojstva i bakteriološku ispravnost kajmaka iz mijeha koji se proizvodi na području istočne Hercegovine kao jedan od autohtonih proizvoda s tog područja. Temeljem rezultata naših istraživanja i podataka u literaturi, možemo zaključiti da, s obzirom na bakteriološki nalaz pretraženih uzoraka, kajmak iz mijeha proizveden na području istočne Hercegovine zadovoljava odredbe Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu („Službeni glasnik BiH“ broj 11/13 i 79/16). Kajmak iz mijeha (miješine, mišine) proizveden na području istočne Hercegovine je visoko kvalitetan proizvod, koji predstavlja kulturu koja je ostavljala tragove na način života, običaje i uporabu proizvoda u prehrani stanovništva, te stoga trebamo težiti udovoljiti Pravilniku o izgledu i načinu korištenja znaka oznake izvornosti, oznake zemljopisnog podrijetla i oznake tradicionalnog ugleda hrane („Službeni glasnik BiH“ broj 81/12) kako bi bili u mogućnosti ovaj proizvod zaštititi kao autohtoni (izvorni).
Ključneriječi:: kajmak, mijeh, tradicionalni proizvod, kemija, mikrobiologija, proizvodnja.
Rad sadrži:
39 stranica
2 slika
15 tablica
1 shema
Jezikizvornika: Hrvatski
SastavPovjerenstvazaobranu:
Datum obrane: 27. listopad 2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875