TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomskiiprehrambeno-tehnološkifakultet

Sveučilišta u Mostaru

BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstvenopodručje: Biotehničkeznanosti

Znanstveno polje:  Prehrambenatehnologija

Nastavnipredmet:  Tehnologijamlijekaimliječnihporizvoda

Temarada:   “Kemijskaimikrobiološkasvojstvakajmakaizmijeha“ kojajeprihvaćenana XXXI. sjedniciFakultetskogvijećaodržanoj 28. veljače 2017.

Mentor: doc. dr. sc. JozoGrbavac,

 

KEMIJSKA I MIKROBIOLOŠKA SVOJSTVA KAJMAKA IZ MIJEHA

 

Anisa Ćušić, 249/DS

 

Sažetak:Kajmak iz mijeha je tradicionalni mliječni proizvod, specifičnih karakteristika. Proizvodnja kajmaka u Bosni i Hercegovini je danas zastupljena uglavnom u seoskim domaćinstvima što rezultira proizvodom neujednačene kvalitete.  Svrha ovog rada bila je istražiti fizikalno – kemijska svojstva i bakteriološku ispravnost kajmaka iz mijeha koji se proizvodi na području istočne Hercegovine kao jedan od autohtonih proizvoda s tog područja. Temeljem rezultata naših istraživanja i podataka u literaturi, možemo zaključiti da, s obzirom na bakteriološki nalaz pretraženih uzoraka, kajmak iz mijeha proizveden na području istočne Hercegovine zadovoljava odredbe Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu („Službeni glasnik  BiH“ broj 11/13 i 79/16). Kajmak iz mijeha (miješine, mišine) proizveden na području istočne Hercegovine je visoko kvalitetan proizvod, koji predstavlja kulturu koja je ostavljala tragove na način života, običaje i uporabu proizvoda u prehrani stanovništva, te stoga trebamo težiti udovoljiti  Pravilniku o izgledu i načinu korištenja znaka oznake izvornosti, oznake zemljopisnog podrijetla i oznake tradicionalnog ugleda hrane („Službeni glasnik BiH“ broj 81/12) kako bi bili u mogućnosti ovaj proizvod zaštititi kao autohtoni (izvorni).

 

 

Ključneriječi:: kajmak, mijeh, tradicionalni proizvod, kemija, mikrobiologija, proizvodnja.

Rad sadrži: 

39 stranica

  2 slika

 15 tablica

  1 shema

 

        

Jezikizvornika: Hrvatski

 

SastavPovjerenstvazaobranu:

  1. sc. JozoGrbavac, doc član- mentor
  2. sc.StankoIvanković, izv. prof. predsjednik
  3. sc. Anita Ivanković, izv. Prof. član

 

Datum obrane: 27. listopad 2017. 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh