STUDENT: ROBERT BULIĆ

MENTOR: DOC.DR.SC.JOZO GRBAVAC

NAZIV ZAVRŠNOG RADA (2017): SANITACIJA U POGONU PROIZVODNJE PIVA

 

SAŽETAK: Sanitacija je postupak čišćenja i dezinfekcije. U pravilu se najprije provodi postupak čišćenja, a zatim dezinfekcije ili se istovremeno provode navedeni postupci. Pravilno provođenje postupaka higijene i sanitacije je glavni preduvjet proizvodnje zdravstveno sigurnih prehrambenih proizvoda, pa tako i zdravstveno ispravnog piva. U pogonima u kojima se u postupku proizvodnje primjenjuju procesi fermentacije, poput pivovara, jako je bitno zadržati korisne mikroorganizme, a ukloniti one koji uzrokuju kvarenje i bolesti. Procesi higijene i sanitacije su veoma važni u proizvodnji piva. Loši higijenski uvjeti rada mogu imati teške posljedice po zdravlje potrošača. U ovo radu su opisani postupci sanitacije u pogonima za proizvodnju piva kao i higijensko-sanitarna procedura u istim. Opisani su i postupci održavanja higijene kruga i objekata, radnog prostora, opreme i pribora, radnih površina, radne odjeće, kao i osobne higijene zaposlenih u proizvodnji.

 

KLJUČNE RIJEČI:higijena, sanitacija, zdravlje i čistoća.

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh