STUDENT: TOMISLAV PEHAR

MENTOR: DOC.DR.SC. TIHOMIR PRUSINA

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2023.) : PROIZVODNJA SORTNOG VINA BLATINA NA OPG-u pehar

SAŽETAK : Blatina je autohtona sorta Hercegovine. Njena karakteristika je da ima funkcionalno ženski cvijet, pa se uz nju u vinogradu sade i sorte oprašivači. Mošt Blatine je neobojen, pa se uz brzu preradu mogu proizvesti bijela vina. Blatina daje kvalitetna, a s probranih položaja i dobrih godišta i vrhunsko crno vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa, a vrlo često uz dodatak do 15 % sorti oprašivača. Za uzgoj Blatine važno je odabrati odgovarajući položaj i tip tla jer je praksa pokazala kako ova sorta ne podnosi niske i vlažne terene gdje zbog slabe cirkulacije zraka redovito dolazi do problema s njenom oplodnjom. Proizvodnja Blatine u Hercegovini na manjim gospodarstvima odvija se većinom na tradicionalan način, ali svaki proizvođač uspijeva svome vinu dati autentičan okus i miris. Prerada grožđa na obiteljskom gospodarstvu Pehar započinje berbom i transportom grožđa u podrume. Nastavlja se muljanjem i ruljanjem te se masulj prebacuje u vinifikatore za fermentaciju. Provode se maceracija i alkoholna fermentacija, pri čemu se pazi na trajanje maceracije jer je ona vrlo značajna za kvalitetu crnoga vina, a prekida se nakon osam dana. Miješanje se provodi prepumpavanjem, potom slijedi otakanje odnosno odvajanje vina od krutih dijelova masulja. Vino se smješta u inox tankove gdje dovire, a istovremeno se odvija i spontana malolaktična fermentacija. Nakon mjesec dana mlado vino se diže s taloga u drugu inox cisternu gdje se bistri.

Stabilizacija na - 5 °C koja traje sedam dana te filtracija posljednje su faze u doradi vina te je ono spremno za punjenje u butelje.

KLJUĆNE RIJEČI : Blatina, oprašivači, prerada, maceracija, filtracija OPG – Pehar

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh