Viral Logo BijeliTehnologija napreduje velikom brzinom pronalazeći svoju primjenu u gotovo svim segmentima suvremenog društva, tako i u obrazovanju. Uobičajeni modeli sve se češće nadopunjuju izvannastavnim aktivnostima zasnovanim na tehnologiji, a studentska natjecanja vrlo su popularan alat. Ovim natjecanjima studenti dobivaju praktično iskustvo te jačaju svoje kompetencije. Jedno od najčešće organiziranih natjecanja jest hakaton. Hakaton je u fokusu projekta VIRAL financiranog od Europske Unije kroz Erasmus + program.

Godine iskustva stečenog kroz rad sa startup-ovima i stručnjacima iz područja IT sektora, kao i kroz organizaciju studentskih natjecanja za poslovnu ideju te hakatona organiziranih u proteklom periodu, četiri regionalne partnerske institucije pretočile su u tekstualni i video vodič o organizaciji hakatona. INTERA Tehnološki Park, zajedno s kolegama iz Inovacionog centra Banja Luka, Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i Crnogorske asocijacije za nove tehnologije, pripremili su brošuru i video materijal namijenjen svima koji svoje aktivnosti žele nadopuniti organiziranjem studentskih natjecanja općenito, a posebno hakatona.

Detaljan vodič sadrži kratki uvod u povijest i pojam hakatona, najpopularnije vrste, ciljne grupe, kao i ključne korake koji se trebaju u organizaciji.

Poseban dio čine iskustva projektnih partnera, kako regionalnih, tako i europskih s naglaskom na aktivnosti visokoobrazovnih institucija i uspjehe studenata na međunarodnim natjecanjima. Kreirani materijali, uvod su u aktivnosti projekta VIRAL u okviru kojeg će se organizirati hakatoni na fakultetima u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Visokoobrazovne institucije, uključene u projekt, uz pomoć spomenutih organizacija u sljedećih više od 20 mjeseci svojim će studentima kroz ova takmičenja pružiti dodatnu vrijednost i mogućnost za jačanje različitih vještina.

Video materijal:

http://viralerasmus.org/download/video-vodic-za-organizaciju-studentskih-natjecanja/

Brošura:

http://viralerasmus.org/download/brosura-za-hackathon/

Idi na vrh