1

Biotehnološki fakultet Sveučilišta u Crnoj Gori organizirao je od 10. do 11. lipnja drugi sastanak projekta „Harmonizacija i inovacije na doktorskim studijskim programima u biljnom zdravstvu i održivoj poljoprivredi (HarISA)”. Podsjećamo, Europska agencija za audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) je u vrlo jakoj konkurenciji odobrila projektni prijedlog „HarISA“ u okviru poziva Erasmus+, u području Jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju (ECHE). Projekt koordinira Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet a voditeljica projekta je prof. dr. sc. Renata Bažok. Na prvom sastanku su znanstvenici, nastavnici, dionici i studenti razgovarali o postojećim okvirima doktorskih studija u biljnom zdravstvu i održivoj poljoprivredi. Svrha drugog sastanka bila je nastaviti raspravu na osnovu zajedničke analize doktorskih studijskih programa. Ideja projekta je udružiti snage, harmonizirati, poboljšati i modernizirati program doktorskih studija u području biljnog zdravstva između partnerskih sveučilišta te stvoriti mreže istraživača sposobnih za odgovor na trenutne izazove u biljnom zdravstvu.

Na konferencije je sudjelovalo 49 predstavnika iz četiri zemlje EU (Hrvatska: Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Italija: Sveučilište Bari Aldo Moro; Bugarska: Poljoprivredno sveučilište Plovdiv; Grčka: Poljoprivredno sveučilište u Ateni) i 61 predstavnik iz četiri zemlje Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina: Sveučilište u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru; Srbija: Sveučilište u Novom Sadu, Sveučilište u Beogradu; Crna Gora: Sveučilište Crne Gore; Albanija: Sveučilište u Tirani i Sveučilište "Fan S. Noli" Korçë). Znanstvenici, nastavnici i studenti sudjelovali su u tri radionice koje su ključne za umrežavanje sveučilišta u ostvarivanju ciljeva u zajedničkim prioritetnim područjima.

Logo Min

Na početku drugog sastanka predstavljena je zajednička analiza programa doktorskih studija partnera. Ona je bila osnova za raspravu u drugim radionicama. Na radionici u radnom paketu 2 predstavljene su i raspravljene različite prakse upravljanja i podučavanja, te su identificirani neki dobri primjeri. Razgovarao je o tome kako će se zajednički kurikulum baviti istraživačkim i obrazovnim potrebama vezanim za znanja u području biljnog zdravstva u održivoj poljoprivredi. Raspravljalo se o ishodima učenja za zajednički doktorski studij te o osnovnoj strukturi zajedničkog kurikuluma. Radni paket 3 okuplja znanstvenike i studente u prethodno identificiranih 7 podskupina na temelju znanstvene discipline u biljnom zdravstvu. Razgovarali su o postojećim predmetima koji se predaju na različitim sveučilištima, usporedili dostupne metode, alate, ljudske kapacitete i ishode učenja te pokušali identificirati predmete za koje se mogu razviti zajednički materijali za učenje. Intenzivan rad u WP3 će se nastaviti na trećem sastanku koji će se održati u Beogradu krajem listopada.

Na sastanku Upravnog odbora (MB) razgovaralo se o provedbi projekta i planirane su buduće aktivnosti među partnerima. Link to english version

 

HarISA

Harisa Logo

O projektu HarISA

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh