TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

 

Znanstveno područje:      Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:  Prehrambeno inženjerstvo 

Nastavni predmet: Tehnologija mesa i ribe

Tema rada            prihvaćena je na 63. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj  13. 5. 2021. godine

Mentor:                      dr. sc. Jozo Grbavac, izv.prof.

 

Nutritivna vrijednost janjećeg mesa

Silvija Erceg, 477/DS

Tablice prehrane su baza podataka o kemijskom sastavu i energetskoj vrijednosti hrane. One imaju važnu ulogu u planiranju zdrave, uravnotežene prehrane, u poduzimanju radnji u slučaju nedostatka pojedinih hranjivih tvari u tijelu s pojavom raznih bolesti i konačno također u proizvodnji i preradi hrane.Meso igra važnu ulogu u prehrani, jer sadrži sve potrebne esencijalne aminokiseline, masne kiseline i druge esencijalne tvari za normalno funkcioniranje organizma. Cilj istraživanja je odrediti nutritivnu vrijednost tri različita tipa mišića dalmatinske pramenke. Uzorkovani primjerak je starosti 4 mjeseca, te su odabrana tri različita tipa mišića: triceps brachii (TB), longissimus lumborum (LL) i biceps femoris (BF), kojima je određena hranjiva i energetska vrijednost. Analiziran je sadržaj proteina, masti, vode i pepela u tri odabrana mišića.Analizirana janjetina sadrži u 100g prosječno 78,10 g vode, 18,83 g proteina, 1,52 g masti i 1.10 g pepela. Energetska vrijednost 100g janjetine iznosi 376,53 kJ ili 89,04 kcal.Konačni rezultati analize su statistički obrađeni i uspoređeni s podacima u stranim bazama podataka o sastavu hrane,  ustanovljena je poprilično dobra usporedivost kod svih vrsta analiziranih mišića (LL,TB i BF).  Na temelju sadržaja hranjivih sastojaka i energetske vrijednosti donesen je zaključak da je janjetina kvalitetna i prikladna za uključivanje u zdravu, uravnoteženu prehranu.

Ključne riječi: meso, janjetina, nutritivna vrijednost, prehrana, proteini, masti

Rad sadrži:  59 stranica

                   22 slike

                   10 tablica

                       0 priloga

                   44 literaturne reference

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. dr. sc. Jozo Grbavac, izv. prof. - mentor
  2. dr.sc. Brankica Kartalović, doc. - član
  3. dr.sc. Marija Jukić-Grbavac, doc. – član
  4. dr.sc. Anita Ivanković, izv. prof. – zamjenski član

 

Datum obrane: 22.7.2021.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh