TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija mesa i ribe
Tema rada prihvaćena je na 63. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 13. 5. 2021. godine
Mentor: dr. sc. Jozo Grbavac, izv.prof.
Nutritivna vrijednost janjećeg mesa
Silvija Erceg, 477/DS
Tablice prehrane su baza podataka o kemijskom sastavu i energetskoj vrijednosti hrane. One imaju važnu ulogu u planiranju zdrave, uravnotežene prehrane, u poduzimanju radnji u slučaju nedostatka pojedinih hranjivih tvari u tijelu s pojavom raznih bolesti i konačno također u proizvodnji i preradi hrane.Meso igra važnu ulogu u prehrani, jer sadrži sve potrebne esencijalne aminokiseline, masne kiseline i druge esencijalne tvari za normalno funkcioniranje organizma. Cilj istraživanja je odrediti nutritivnu vrijednost tri različita tipa mišića dalmatinske pramenke. Uzorkovani primjerak je starosti 4 mjeseca, te su odabrana tri različita tipa mišića: triceps brachii (TB), longissimus lumborum (LL) i biceps femoris (BF), kojima je određena hranjiva i energetska vrijednost. Analiziran je sadržaj proteina, masti, vode i pepela u tri odabrana mišića.Analizirana janjetina sadrži u 100g prosječno 78,10 g vode, 18,83 g proteina, 1,52 g masti i 1.10 g pepela. Energetska vrijednost 100g janjetine iznosi 376,53 kJ ili 89,04 kcal.Konačni rezultati analize su statistički obrađeni i uspoređeni s podacima u stranim bazama podataka o sastavu hrane, ustanovljena je poprilično dobra usporedivost kod svih vrsta analiziranih mišića (LL,TB i BF). Na temelju sadržaja hranjivih sastojaka i energetske vrijednosti donesen je zaključak da je janjetina kvalitetna i prikladna za uključivanje u zdravu, uravnoteženu prehranu.
Ključne riječi: meso, janjetina, nutritivna vrijednost, prehrana, proteini, masti
Rad sadrži: 59 stranica
22 slike
10 tablica
0 priloga
44 literaturne reference
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 22.7.2021.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875