TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje:                  Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:                         Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet:                        GMO u proizvodnji hrane

Tema rada:                                    je prihvaćena na 62. sjednici znanstveno nastavnog- vijeća, održanoj 30.3.2021.

Mentor:                                         Dr.sc. Jurica Primorac, docent

Naslov teme diplomskog rada:

GENETIČKI MODIFICIRANI MIKROORGANIZMI U PROIZVODNJI ENZIMA ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU

Dajana Konta 423/DS

Sažetak: Enzimi su prirodni biokatalizatori. Njihova glavna zadaća je pokretanje i ubrzavanje kemijskih reakcija. Po svojoj strukturi enzimi su većinom globularni proteini. Enzimi koji se koriste u prehrambenoj industriji mogu se dobiti procesom fermentacije iz mikroorganizama ili ekstrakcijom iz biljnih ili životinjskih izvora. Spomenuti se mikroorganizmi mogu genetički modificirati što dovodi do poboljšanja svojstava enzima te napredovanja industrijske proizvodnje. Genetski modificirani mikroorganizmi su mikroorganizmi kod kojih je genom izmjenjen u labaratoriju na umjetan načina, a metoda kojom se dobivaju naziva se genetički inženjering ili metoda rekombinirane DNA. Cilj ovog rada je prikazati različite metode koje se koriste za proizvodnju enzimatskih pripravaka te kako upotreba genetski modificiranih mikoorganizama i rekombiniranih enzima može povećati prinose proizvodnje.

Ključne riječi:                             genetski modificirani mikroorganizmi, enzimi, prehrambena tehnologija

Rad sadrži:                                    33 stranice

                                                      7 slika

                                                      1 tablicu

                                                      61 literaturnu referencu            

Jezik izvornika:                          hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:    

  1. dr. sc. Zrinka Knezović, redovita profesorica predsjednica
  2. dr.sc. Jurica Primorac, docent                                                                    član - mentor
  3. dr.sc. Ana Mandić, docentica                                            članica
  4. dr.sc. Predrag Ivanković, docent                                            zamjena člana

 

Datum obrane: 22.listopad, 2021.god

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh