U Stocu je proteklog vikenda, 30.9.-1.10.2022., održana četrnaesta poljoprivredna sajamska manifestacija „Hercegovački plodovi Mediterana“. Ova manifestacija je međunarodnog karaktera i cilj joj je promicanje i povećavanje organizirane proizvodnje autohtonih sorti šipka, smokve i masline, te njihovih prerađevina. Program je započeo otvaranjem novog stroja za preradu maslinovog ulja. U nastavku su djelatnici našeg fakulteta održali stručna predavanja na temu maslinarstva. Doc.dr.sc. Mladen Zovko je govorio o značajnom štetniku masline, maslininoj muhi, o preventivnim mjerama kao i o mjerama suzbijanja, a doc.dr.sc. Paulina Šaravanja je izlagala o sazrijevanju i berbi plodova masline, kao i o agrotehničkim mjerama koje se provode u masliniku tijekom godine. Predavanjima su nazočili maslinari, izlagači i posjetitelji samog sajma kao i drugi koji su željeli nešto naučiti o maslini.
U sklopu projekta "Support of scientific and pedagogical activities at University of Mostar and University of Džemal Bijedić" u kojem sudjeluje Sveučilište iz Češke i Sveučilište Džemal Bijedić zajedno s Agronomskim i prehrambeno- tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru organizirana je LJETNA ŠKOLA koja će trajati od 3. do 7. listopada 2022. godine.
Tijekom drugog dana LJETNE ŠKOLE, 4. listopada 2022. godine, organizirana je stručna posjeta lokalnim proizvođačima prehrambenih proizvoda. Studenti koji su sudjelovali u ovom projektu, zajedno sa pratnjom prof. dr. sc. Ivana Ostojića, prof. dr. sc. Stanka Ivankovića, doc. dr. sc. Ane Mandić, doc. dr. sc. Mladena Zovke i kolegama sa Sveučilišta iz Češke posjetili su Mljekaru Rakitno koja se bavi proizvodnjom različitih vrsta sireva dobiveni od punomasnog mlijeka tradicionalnim načinom prerade. Sudionici su upoznati sa tehnološkim procesom proizvodnje sira i različitim proizvodima poput Rakitskog svježeg sira, polutvrdog sira i sira iz mjeha, koje su imali priliku degustirati.
Na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru započelo je održavanje IV ciklusa LJETNE ŠKOLE 2022 u suradnji sa Češkim Sveučilištem Prirodnih znanosti iz Praga i Univerzitetom Džemal Bijedić. Početak škole obilježio je svečani pozdrav prorektorice za međunarodnu suradnju prof. dr.sc. Sanje Bijakšić, dajući snažan podsticaj promociji organske proizvodnje i ekološkom uzgoju naglasivši smjernice Europskog zelenog plana koje za cilj imaju do 2030 širenje organske poljoprivredne proizvodnje na više od 25 % poljoprivrednog zemljišta. Prof. dr. sc. Ivan Ostojić zajedno sa prodekanima je pozdravio predstavnike Fakulteta za agritropske znanosti iz Praga, pozdravljajući dosadašnju suradnju i zahvaljujući na potpori koju duži niz godina uz pomoć Češke razvojne agencije iskazuju prema nama, inovirajući nastavni proces i praktični dio nastave. Također se osvrnuo i na međunarodnu suradnju, gdje nas partnerska institucija podržala kroz pokrenut projekt Erasmus + program mobilnosti što je spona za suradnju ne samo kroz projektne aktivnosti, već i međunarodnu razmjenu, kako studenata tako i nastavnog osoblja Fakulteta, na čemu im iskreno zahvaljujemo i pokušavamo opravdati dano povjerenje.
U suradnji sa Češkim Sveučilištem i Sveučilištem Džemal Bijedić ove godine smo uključeni u projekt Support for education and scientific research in the field of organic farming, koji financira Češka razvojna agencija. Cilj projekta je podići svijest o mogućnosti ekološke proizvodnje, predočiti zakonske okvire i prezentirati korištenje ekološki prihvatljivih proizvoda u prehrambene i druge svrhe.
U sklopu projekta u periodu od 03. do 07.10. (5 radnih dana) izvodi se LJETNA ŠKOLA za studente I, II i III ciklusa agronomije i prehrambene tehnologije. Molimo zainteresirane studente da se odazovu pozivu, istim će odrađena ljetna škola, pokrivati praktični dio nastave za koji su obvezni da odrade u sklopu redovnog studijskog programa (ovisno o godini studija), a ostalim sudionicima koji nemaju obvezu prakse za sudjelovanje će biti dodijeljeno posebno priznanje. Naravno praksa ne treba biti jedini motiv sudjelovanja na ovoj radionici, nadam se da će i drugi studenti kojima praksa nije obvezna prepoznati ovo kao novo i vrijedno iskustvo u svom obrazovanju.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875