IMG 8624

Češko Sveučilište prirodnih znanosti iz Praga je, u suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, te Agro-mediteranskim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, organiziralo  9.12.2019. god. jednodnevnu manifestaciju pod nazivom "Znanstveni dan". Znanstveni dan je upriličen radi poticanja interesa za znanost i znanstvena istraživanja kod mladih.

Spomenuti događaj se odvijao u prostoru Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru, i to kroz tri cjeline. Uvodni dio se odnosio na prezentacijske stolove sa zanimljivim sadržajima iz nastavnog programa agronomije i prehrambene tehnologije, a također su bili izloženi i različiti poljoprivredni proizvodi, te njihove prerađevine koje su posjetitelji mogli degustirati i evaluirati. Ujedno su se mogli upoznati i sa znanstvenim istraživanjima iz oblasti biljne proizvodnje, sigurnosti hrane, ekologije i bliskih područja. Studenti su demonstrirali izradu zelenog zida, izolaciju DNK, a posjetitelji su mogli vidjeti i sjeme poljoprivrednog bilja, permakulturu, izradu sapuna, način kako se kompostira, koje vrste tla postoje i kako se razlikuju, kolekciju gnjojiva, zbirke insekata, herbara, kako se floristički uređuje prostor i sl.

U sklopu programa Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakulteto Sveučilišta u Mostaru je omogućio obilazak laboratorija za kemiju, pedologiju i biologiju kako bi gostima prezentirali dio laboratorijskih sadržaja. Drugi dio skupa odnosio se na poster radove studenata i nastavnog osoblja oba fakulteta, te su upriličene usmene i video prezentacije. Gospodarski subjekti koji blisko surađuju s fakultetima su u okviru ovog događaja omogućili izravnu prodaju svojih proizvoda posjetiteljima, na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Na kraju programa odabrani su studenti koji su se istaknuli u svom prezentacijskom radu, poster izlaganju, usmenim i video radovima, te su im dodijeljene prigodne nagrade i uručeni certifikati. Nadamo se da će ovakvi događaji pružiti jedno poticajno stvaralačko okruženje novim generacijama mladih ljudi, te kako će im pomoći u odabiru njihovih budućih zvanja i zanimanja. Budući da je Znanstveni dan posjetilo više od 300 uzvanika svih dobnih skupina, a među kojima je ipak bilo najviše učenika osnovnih i srednjih škola, uvjereni smo da je to siguran pokazatelj da je znanost naša budućnost i neprocjenjiva investicija. Hvala Svim djelatnicima Fakulteta, studentima i našim dragim posjetiteljima što su pridonijeli održavanju ovakvog jednog događaja.

Vodič za studente

Vodic

HarISA

Harisa Logo

O projektu HarISA

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh