STUDENT:ANA MILOŠ

MENTOR: PROF.DR.SC.TIHOMIR MOSLAVAC

NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2017):PROIZVODNJA REPIČINOG ULJA

SAŽETAK: Sjemenke uljarica se mogu dobro transportirati i skladištiti, za razliku od plodova uljarica. Kako bi iz sjemenki uljane repice dobili kvalitetno jestivo ulje potrebno je proći nekoliko faza pripreme sirovine: čišćenje, sušenje, ljuštenje i mljevenje sjemenki uljarice. Procesom sušenja iz sjemenki se odstranjuje voda. Ovo je vrlo važna faza pripreme sirovine za preradu jer se osušena uljarica može duže i kvalitetnije skladištiti (skladištenje vlažne sirovine pogoduje razvoju plijesni), a osim toga suha sirovina se bolje prerađuje. Za dobivanje repičinog ulja koriste se dvije metode: prešanje i ekstrakcija s organskim otapalom (heksan). Preše koje se koriste su hidrauličke i to otvorene i zatvorene te kontinuirane pužne preše kakve se koriste za dobivanje repičinog ulja. Zatim slijede postupci prerade sirovog ulja, te prerada pogače ili sačme. Dobiveno sirovo ulje se mora rafinirati kako bi se uklonili sastojci koji nepovoljno utječu na senzorska svojstva ulja i na njegovu stabilnost. Proces rafinacije uključuje postupke: degumiranja, neutralizacije, bijeljenja, vinterizacije i dezodorizacije ulja nakon kojih se dobije jestivo rafinirano repičino ulje.

Ključne riječi: uljana repica, prešanje, ekstrakcija, sirovo ulje, rafinacija, repičino ulje

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top