STUDENT: JASMINA KUDIN

MENTOR: DOC.DR.SC.TIHOMIR MOSLAVAC

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2017):NEGLICERIDNI SASTOJCI JESTIVIH ULJA

 

SAŽETAK: U ovom radu opisano je terminološko određenje pojma negliceridnih sastojaka u jestivim biljnim uljima, njihov značaj, obilježje, te načela uporabe u tijeku pojedinih faza rafinacije. U negliceridne sastojke jestivih biljnih ulja se ubrajaju: karotenoidi, liposolubilni vitamini, tokoferoli, steroli, fosfatidi, pigmenti, voskovi, glikozidi, ugljikovodici, masni alkoholi, aldehidi, ketoni i tragovi metala. To su kemijski spojevi različitog podrijetla i svojstava. U radu je prikazan opis najvažnijih negliceridnih sastojaka biljnih ulja i animalnih masti, njihov sastav i biološko-prehrambene vrijednosti. Postoje značajne razlike u kvantitativnoj zastupljenosti i kakvoći negliceridnih sastojaka u biljnim uljima. Ovi sastojci imaju osobitu biološko-prehrambenu vrijednost i specifičnog su sastava u pojedinim vrstama biljnih ulja.

 

KLJUČNE RIJEČI: biljna ulja, negliceridni sastojci, biološko-prehrambena vrijednost, sastav, zastupljenost u uljima i mastima

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top