Dana 29.4.2021. Mr.sc. Amar Žilić, dipl sanit. Ing., Federalni sanitarni inspektor i inspektor za hranu održao je predavanje studentima 1. godine diplomskog studija nutricionizma i studentima 1. Godine diplomskog studija prehrambenog inženjerstva Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta Svečilišta u Mostaru u sklopu kolegija Opasnosti vezane uz hranu čiji je nositelj docentica dr. sc. Anita Jurić.

Na samom početku svog izlaganja g. Amar Žilić je studentima objasnio nivoe vlasti u BiH, te prikazao shematski prikaz nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Nakon toga je objašnjena procedura usvajanja Zakona i objašnjeno je da je Vijeće ministara BiH, odnosno Vlada FBiH onaj organ koji podnosi prijedloge i nacrte zakona Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno Parlamentu FBiH i to redoslijedom: Podnošenje Zakona, Prva komisijska faza, Prvo čitanje, Druga komisijska faza, Drugo Čitanje, Usaglašavanje. Nakon toga se Zakon objavljuje u Službenim listovima/glasilima ( Službeni glasnik BiH, Službene novine FBiH, Službene novine Kantona/ Županije. Dan stupanja Zakona na snagu važi da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja. Međutim neki zakoni zbog hitnosti mogu da stupe istina dan od dana objavljivanja, dok neki mogu da stupe nakon nekoliko mjeseci. Što se tiče procedure usvajanja zakona postoji redovni, hitni postupak i skraćeni postupak. Studenti su informirani i o terminu ,,Amandman'' – prijedlogu za izmjenu ili dopunu prijedloga Zakona.

Nadalje, g. Amar Žilić je studentima prikazao zakone koji reguliraju oblast sanitarne inspekcije i inspekcije za hranu te kako ih primjenjuju. Prikazani i objašnjeni su neki od zakona koji primjenjuju inspekcijski organi u FBiH. Kada je u pitanju Federalna uprava za inspekcijske poslove to je Zakon o inspekcijama FBiH koji definira vršenje inspekcijskog nadzora iz nadležnosti federalnih organa uprave, inspekcijski poslovi federalnih inspekcija i njihov djelokrug, jedinstveni postupak inspekcijskog nadzora u Federaciji BiH), organizacija Federalne uprave za inspekcijske poslove, prava, obaveze i odgovornosti inspektora, prava i obaveze subjekata nadzora. Objašnjeno je šta je nalog za inspekcijski nadzor, te ko izdaje nalog za inspekcijski nadzor. Drugi zakon koji je objašnjen je Zakon o organizaciji organa uprave u FBiH, zatim Zakon o upravnom postupku koji definira između ostalog rokove na žalbe rješenja, Zakon o prekršajima koji govori što je to prekršajni nalog, kada i kako se pokreće prekršajni nalog, Krivični zakon FBiH, gdje inspektor može pokrenuti krivični postupak npr. ako dođe do trovanja hranom. G. Amar Žilić je naglasio da se krivični i prekršajni postupak ne mogu pokrenuti u isto vrijeme. Zakon o sanitarnoj inspekciji uređuje vršenje inspekcijskog nadzora iz nadležnosti sanitarne inspekcije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti utvrđuju se zarazne bolesti čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine i mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, a nadzor nad provredbom pomenutog zakona vrše sanitarni inspektori Naglašeno je da svi zaposlenici koji na svojim radnim mjestima imaju kontakta s hranom  moraju imati uredne sanitarne knjižice, u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom nadzoru osoba koje se stavljaju pod zdravstveni nadzor, koji točno definira obim, način i vrstu sanitarnih pregleda. Nadalje, spomenuti su i Zakoni o zdravstvenom nadzoru životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, Zakon o hrani (državni zakon, regulira niz pitanja kao što su zdravstvena ispravnost hrane, HACCP, funkcioniranje HACCP sustava, sljedivost, što predstavlja zdravstvene ispravne odnosno neispravne namirnice), Zakon o zaštiti potrošača. G. Amar Žilić je napomenuo studentima da je za njih jako bitan Zakon o GMO koji regulira što je GMO, postupak i uvjete za ograničenu uporabu, prekogranični prijenos, namjerno uvođenje u okoliš i stavljanje na tržište genetski modificiranih organizama i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili potječu od genetski modificiranih organizama, postupak registracije GMO. Nadalje, studenti su imali priliku čuti o pravilnicima. Pa tako je objašnjen Pravilnik o uvjetima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opće upotrebe, Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati  u promet (napomenuto je da je ovaj pravilnik posebno bitan za studente nutricionizma), pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, Pravilnik o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, Pravilnik o stolnim vodama. Spomenut je također Pravilnik o načinu obavljanja obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije (i deratizacije, kao i rokovi za pojedni subjekte, a kada su u pitanju subjekti u poslovanju s hranom, dezinfekcija se obavlja svaka 2 mjeseca, dezinsekcija svaka 3 mjeseca i deratizacija svako 6 mjeseci. Higijenski paket čine 4 pravilnika.  Kroz predavanje objašnjeni su i nivoi inspekcija (državni, entitetski, kantonalni, općinski). Pred kraj predavanja g. Amar Žilić je studentima objasnio da je zapisnik vrsta akta u koji se unose svi podaci inspekcijskog nadzora i druge važne radnje obavljene u inspekcijskom postupku, a to su saslušanje, stranke, službeno praćenje, okolnosti rada tokom postupka te da se u zapisnik unosi  naziv organa koji obavlja radnju, broj i datum, mjesto gdje se obavlja radnja, dan i sat kad se obvalja radnja i predmet u kom se ona obavlja, imena službenih osoba, prisutnih stranaka i njihovih zastupnika ili punomoćnika i drugih osoba koje su prisutne izvođenju radnje. Nakon toga je objasnio što zapisnik treba sadžavati, što se u zapisniku navodi, što se u zapisniku mora voditi te da se zapisnik prije zaključenja mora pročitati saslušanim osobama. Za kraj predavanja g. Amar je pokazao što inspektor navodi u zapisniku kroz primjer, te naveo da ako primjete nedostatke, odnosno neusklađenosti, otklanjanje istih nalaže se putem rješenja.

Zahvaljujemo se gdinu Amaru na jako korisnom i zanimljivom predavanju i radujemo se novim predavanjima od njegove strane 😊

Vijest napisao: Ana Planinić

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top