Od 7.-9. 11.2022. u Dubrovniku je održana šesta po redu IMEKOFOODS konferencija na temu: Food on global market – opportunities and threats. Organizatori navedene konferencije bili su članovi EUROLAB-a i Međunarodne mjerne konfederacije IMEKO TC-23, uz podršku Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, Hrvatskog mjeriteljskog društva i NZJZ Andrija Štampar. Prethodno navedene institucije predstavile su svoj rad, dok su brojni drugi izlagači iz cijele Europe predstavili svoje znanstvene radove koji se tiču analize pesticida i krivotvorin u hrani, aditivima, određivanjem geografskog porijekla proizvoda analizama omjera izotopa i elementarnom analizom. Na konferenciji se raspravljalo o izazovnim pitanjima u pogledu sigurnosti hrane, prehrane ljudi i ulozi mjeriteljstva u tom aspektu.
Na ovoj su konferenciji viša asistentica Andrea Karlović i vanjska suradnica Marina Marić, uz koordinaciju i pod vodstvom docentice Anite Lalić, sa kojom su radile istraživanje, predstavile rad na temu: Use of Brewers' Spent Grains as a Potential Functional Ingredient for the Production of Traditional Herzegovinian Product Ćupter. Rad je naišao na pozitivne reakcije sudionika zbog same tematike koja uključuje modifikaciju tradicionalnog proizvoda iskorištenjem nusproizvoda iz pivarske industrije.
Sadržaj konferencije i predstavljeni radovi su uvelike doprinijeli upoznavanju i razumijevanju novih trendova u pogledu analiza hrane, kao i novih metoda koje se koriste pri tome. Također konferencija je bila dobra prilika upoznati se s radom institucija koje se bave ovom problematikom, te ujedno i sa statističkim podacima koji se odnose na zdravstvenu ispravnost namirnica.
Sa zadovoljstvom Vas pozivam da se priključite Konferenciji Organska poljoprivreda na zapadnom Balkanu zakazanoj za 11. studenog 2022.
U cilju pokretanja i promicanja javne i akademske rasprave o organskoj poljoprivredi, pozivamo Vas da prisustvujete konferenciji „Organska poljoprivreda na Zapadnom Balkanu“ koja će se održati 11. studenog 2022. godine od 9:45 sati u Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet (Biskupa Čule bb, Mostar 88000, Bosna i Hercegovina).
Poster sesija s programom obilježavanja 4. Znanstvenog dana (prezentacije Sveučilišta s fokusom na znanstvene rezultate u području organske poljoprivrede i bioproizvode) upotpunit će ovaj znanstveni program.
Konferencija se organizira u okviru razvojnog projekta financiranog od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke „Potpora obrazovanju i znanstvenim istraživanjima u području organske poljoprivrede“ NO 2022-PKVV-06
Ovaj događaj će se održati na engleskom jeziku.
Uz najbolje želje za produktivan i ugodan posjet.
Moguće prisustvovati online preko Zoom link-a: https://us06web.zoom.us/j/
Organic Farming in the Western Balkans_programme
Dana, 4. studenog 2022. godine, u sklopu terenske nastave, 34 studenta preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija i diplomskog studija Prehrambeno inženjerstva su u pratnji nositeljica kolegija dr. sc. Anite Lalić, Leone Puljić i Marije Banožić, te više asistentice Andree Karlović posjetili , mesnu industriju „Gipi“, vinariju Marijanović i „Bossolivo“ uljaru za preradu maslina .
Studenti su imali priliku vidjeti suvremene linije u kojima se teži smanjenju ručnog rada, mjernu i pomoćnu opremu te se upoznati sa sustavima čišćenja pogona. Svaka pojedina industrija ima svoje specifičnosti, pa je tako mesna industrija okarakterizirana velikom potrošnjom vode i energije i ravnomjernom raspodjelom rada tijekom godine, dok industriju ulja i vina karakterizira intenzivniji rad u jednom dijelu godine. Osim toga uvidjeli su i širok raspon poslova koje mogu obavljati tehnolozi, od nabave, preko proizvodnje pa sve do kontrole kvalitete.
Zanimljivo je napomenuti da su sve tri industrije izrazile želju za uspostavljanje suradnje s fakultetom, u što vjerujemo da će se i ostvariti. Ovim putem se još jednom želimo zahvaliti našim domaćinima, na strpljenju, gostoprimstvu i prenesenom znanju.
Studentice druge godine diplomskog studija Prehrambenog inženjerstva Laura Bošković, Monika Ivanković i Paula Šarac su otišle na razmjenu studenata u Pragu, na Česká zemědělská univerzita, tamo borave već mjesec dana a ostaju do kraja ovog semestra. Slušaju odabrane predmete na Faculty of Tropical AgriScience.Prvi utisci na novo okruženje su jako opsežni. Definitivno se slažemo da je ovo jedna od onih prilika u životu koju je šteta ne iskoristiti jer ovako nešto ne može se nadoknaditi, prilika boraviti i živjeti u novom internacionalnom okruženju, u velikom gradu, upoznavati ljude iz cijelog svijeta, imati nove Erasmus prijatelje, pokušati realizirati u glavi svijet na realniji način. Život ljudi tipa u Africi, probleme kao što su glad, a s druge strane borbe velikih gradova i prenapučenosti te zaštite okoliša, i slično. Dosta su jasnije stvari kada upoznaš ljude koji to pokušavaju riješiti i takve stvari ih stvarno muče. Uz to usavršavanje engleskog jezika je jedna od velikih prednosti. Uz razne životne izazove koji su jedan je od dodatnih pluseva. Tek smo započeli, nismo još ni na pola puta, stoga se nadamo da će ovaj Erasmus završiti uspješno za nas, da ćemo obaviti sve studenste obaveze koje se od nas traže, te doći sa znanjem i iskustvima koja bih mogli podijeliti sa drugim studentima. Svakako, za sada smo zadovoljne našom odlukom. Ukoliko netko od studenata ima neke nedoumice i pitanja, te im trebaju informacije iz prve ruke, rado ćemo im pomoći.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875